IO SNH i IO HND-a zabrinuti zbog najave ukidanja dopisništava Slobodne Dalmacije

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva i Sindikat novinara Hrvatske izražavaju zabrinutost svojih članova zbog najave ukidanja dopisništva Slobodne Dalmacije u Zagrebu i dopisničke mreže toga lista.
Ukidanjem dopisništava osiromašilo bi se autorsko novinarstvo u Slobodnoj Dalmaciji, autonomnost, dosadašnji identitet i prepoznatljivost lista, također i konkurentnost na hrvatskom i regionalnom tržištu. Predviđeno je da dopisnici nastave novinarski posao u agenciji EPEHA, ali agencijsko novinarstvo ne može nadomjestiti kvalitetu i originalnost individualnog novinarskog pristupa.
IO HND-a i SNH pitaju je li takva strategija razvoja Slobodne Dalmacije sukladna potpisanim stavkama iz Ugovora o kupnji Slobodne Dalmacije iz 2005. godine.
Ne ulazeći u pravo poslodavca da uspostavi što djelotvorniju organizaciju tvrtke, upozoravamo da su dostavljenim ugovorima o sporazumnom raskidu radnog odnosa, a bez predloženih novih ugovora o nastavku rada u agenciji, prekršeni raniji dogovori novinarskih sindikata i Poslovodstva Slobodne Dalmacije.
IO HND-a i SNH posebno su nezadovoljni prijedlozima novih ugovora o radu u agenciji, koji bi ovlastili poslodavca da pregledava individualnu elektronsku poštu novinara i zaposlenika i da se novinari odriču svojih autorskih prava u korist poslodavca.
Svim djelatnicima dopisništava Slobodne Dalmacije SNH savjetuje da provjere jamči li im se u novim ugovorima kontinuitet prava iz rada u Slobodnoj Dalmaciji, te poštuju li se stečena prava radnika iz kolektivnih ugovora potpisanih na razini tvrtki unutar EPH.

Za Izvršni odbor HND-a
Zdenko Duka, predsjednik

Za Sindikat novinara Hrvatske
Gabrijela Galić, predsjednica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031