Ili kolektivni ili štrajk!

Skupšina SNH u Poreču

Ako predstavnici poslodavaca do 1. listopada sa Sindikatom novinara Hrvatske ne potpišu Nacionalni kolektivni ugovor, SNH-ove podružnice će krenuti u štrajk!. Odluka je to sa 21. skupštine SNH u Poreču. Time je poslodavcima poslana poruka da odugovlačenje koje provode u proteklih šest godina, koliko se pregovara o NKU, ne može ići u nedogled. U godišnjem izvješću napomenuto je da je druga strana svega jednom sjela za stol sa Sindikatom, a da je ostatak sastanaka izbjegavala ne želeći izričito reći da neće nastaviti pregovore i time dovršiti preostalih šest ključnih pitanja.

Na skupštini u Poreču sindikalisti su napomenuli da je kriza postala izgovor poslodavcima za rušenje svih stečenih prava radnika te da su na račun krize krenule i prijetnje s otkazima.

Sindikaliste je najviše šokirao podatak da EPH želi suspendirati dosadašnji Kolektivni ugovor na razini kuće te time oduzeti pravo radnicima na 0,5 posto po godini radnoga staža i to s mogućnošću produženja te odluke na dvije godine.

"Budući da se odluke koje se provedu u EPH uglavnom kasnije preslikaju na druge medijske kuće, vrijeme je da zbijemo redove kako bi obranili naša dosad stečena prava", izjavila je predsjednica SNH Gabrijela Galić dodajući kako kriza ne smije biti izgovor za rušenje radničkih prava.

Skupštinari su upozorili da poslodavci ne zapošljavaju dugogodišnje honorarce koristeći krizu kao izgovor, a da u isto vrijeme zapošljavaju druge ljude koji do sada nisu radili u njihovim medijskim kućama. Jednako tako naglašavaju sve veći problem prebacivanja radnika iz matične kuće u tvrtke kćeri nastojeći im na taj način smanjiti prava.

Usklađujući se sa novim Statutom SNH, skupštinari su produžili mandat članovima Izvršnog odbora Jasmini Popović, Viviani Ban, Ljubici Vuko i Zdravki Sever.

Jednako tako produžen je mandat i članovima Nadzornog odbora Vladi Dražiću, Marti Meder i Dijani Pirjavec Remeša.

Radi usklađivanja sa Statutom i zbog činjenice da je tijekom dvije godine Statutarna komisija bila u potpunosti neaktivna, ona je raspuštena te su izabrani njeni novi članovi. To su: Sniježana Črnjević iz Večernjeg lista, Nada Dmitrović Krištofić iz Vjesnika, Damir Karačić iz Slobodne Dalmacije, Snježana Matejčić iz Glasa Istre te Vuk Tešija iz Glasa Slavonije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!