Hrvatski novinari u petak idu na referendum o štrajku

Kako niti nakon osam godina pregovaranja s HUP-ovom Udrugom novinskih izdavača nije postignut dogovor o nacionalnom Kolektivnom ugovoru za novinare i radnike sektora tiskarske, izdavačke i medijske djelatnosti, Sindikat novinara Hrvatske odlučio je pozvati svoje članstvo i ostale zaposlenike u medijskim kućama na izjašnjavanje o štrajku. Referendum će početi u petak, 4. studenoga, u 10 sati u svim podružnicama SNH-a, a mogu mu pristupiti stalno zaposleni ali i honorarni suradnici u medijima.

Sindikat je učinio niz ustupaka u želji da se Kolektivni ugovor ipak potpiše, no poslodavci ne žele priznati niti elementarna materijalna prava zaposlenih u medijima. Prema prijedlogu poslodavaca novinar početnik imao bi ugovorenu samo najnižu plaću od 4000 kuna u bruto iznosu, što je znatno manje od prosječne bruto plaće u državi. Novinarima i ostalim medijskim djelatnicima nude se prigodne nagrade (božićnica, regres, uskrsnica…) koje su čak i ispod neoporezivih iznosa. Dodatak na staž uvjetuje se na različite načine (između ostaloga isplaćivao bi se samo u slučaju rasta BDP-a na godišnjoj razini u RH od tri ili više posto), a žele ga i zamrznuti do 31. prosinca 2012. godine. Budući da odbijanje poslodavaca da potpišu Kolektivni ugovor predstavlja jedan od opravdanih razloga za industrijske akcije, Sindikat novinara Hrvatske odlučio je organizirati referendum.

Anketiranje o štrajku organizira se slijedom zaključaka 23. Skupštine SNH-a održane 7. svibnja 2011. i odluke Izvršnog odbora SNH-a od 17. listopada 2011., a provodi se kao dio akcije za obilježavanje Europskog dana za obranu novinarstva, 5. studenoga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!