HRT novinaru dao otkaz pod sumnjivim okolnostima

O otkazu zaposleniku Hrvatske televizije Veljku Jančiću očitovala se HTV-ova Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u želji da izvjesti javnost i Programsko vijeće o svim činjenicama tog slučaja. Priopćenje koje potpisuje zamjenik predsjednika HTV-ove Podružnice SNH Krešimir Zubčić, donosimo u cijelosti.

 

"U srijedu, 31. ožujka 2010. direktorica ljudskih resursa HRT-a, po ovlaštenju v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, uputila je zahtjev za očitovanjem o namjeravanoj odluci o otkazu ugovora o radu kolegi Jančiću, o kojem se Koordinacija sindikata trebala očitovati u roku od 8 dana.

 

No uslijedio je usmeno požurivanje i pritisak poslovodstva HRT-a na sindikate, jer se slučaj očito želio «prelomiti preko koljena» i riješiti neuobičajeno brzo, što je već samo po sebi pobudilo sumnju u regularnost i stvarne namjere vodstva HRT-a. Uslijed tog pritiska, već sutradan se sastala Koordinacija sindikata.

 

Željko Valčić, predsjednik Sindikata novinara HTV-a (čiji je član kolega Jančić), koji je istovremeno i predstavnik u Koordinaciji, bio je na godišnjem odmoru izvan Zagreba, pa je u neformalnom mailu Koordinaciji poslao svoje načelno neslaganje s otkazom i potom je ovlastio svoga zamjenika Krešimira Zubčića da sazove sastanak na kojem će Izvršni odbor SNH raspraviti o slučaju. Stav Izvršnog odbora podružnice SNH bio je, da ni u kojem slučaju, ne postoji razlog za otkaz, već se nakon normalnog dokaznog postupka, eventualno mogla izreći neka druga, blaža stegovna mjera. Glavni razlog neslaganja bio je nejasno, manjkavo i nerazumljivo obrazloženje otkaza u kojem se Jančić, uz ostalo, optužuje za štetne ugovore unatoč činjenici da nije ni potpisao ni sastavio, niti bio ovlašten za potpisivanje ili sastavljanje ugovora. U obrazloženju je jedino bilo nesporno da je nastala šteta od samo 920 kuna na obračunu putnih troškova. Kolega Jančić to je i priznao, no gle čuda, njegovo očitovanje i objašnjenje o tome kako je i zašto nastala navedena šteta nije navedeno u obrazloženju otkaza.

 

Unatoč tome što je postojao zakonski rok od 8 dana za očitovanje, predsjednica Koordinacije sindikata HRT-a Marija Tibljaš Žonja, (pod pritiskom poslovodstva kojem se očito jako žurilo prije Uskrsa okončati ovaj slučaj i ‘pospremiti ga ispod tepiha’), nije željela pričekati petak, kada se sastao Izvršni odbor Sindikata novinara kako bi pripremio obrazloženje slučaja za sastanak Koordinacije. Namjesto toga, predsjednica je Koordinaciju sindikata HRT-a sazvala već u četvrtak (dakle samo 24 sata nakon što je poslodavac zatražio mišljenje). Na tom je sastanku ekspresno donesena odluka o tome da sindikati prihvaćaju namjeravani otkaz kolegi Jančiću. Navodno je sedam HRT-ovih sindikata glasovalo za, a tri, među kojima je i Sindikat novinara, glasovalo je protiv otkaza. (Naglašavamo navodno, jer pisani tragovi toga sastanka, poput zapisnika, diskusije, argumenata za i protiv, detaljnog obrazloženja odluke i drugo, ne postoje ili nisu javno dostupni.) Po prvi puta u povijesti HRT-a dogodilo se da je odluka koja se tiče nekog radnika na Koordinaciji donesena bez suglasnosti i uvažavanja stavova njegovog matičnog sindikata, te da se Koordinacija sindikata bespogovorno suglasila s neobrazloženim i neopravdanim otkazom nekom radniku.

 

Sindikat novinara uvijek je bio izvan političkih, gospodarskih, svjetonazorskih i drugih klanovskih borbi i sukobljavanja na HRT-u i oko njega, nastojeći isključivo štititi radna i druga prava svojih članova. No, nakon ovakvog nelogičnog i neshvatljivog presedana u postupcima drugih sindikata na HRT-u, izgleda da je kolega Jančić morao dobiti najtežu kaznu nakon svojevrsnog ‘prijekog suđenja’, u kojem je sve trebalo izgledati ‘lege artis’. Teško se oteti dojmu da je glavni razlog za otkaz rješavanje potencijalnog konkurenta, koji je svojim kandidaturama na natječajima za glavnog ravnatelja HRT-a, ugrozio izbor aktualnog poslovodstva na čelu s v.d. glavnog ravnatelja . Isto tako, teško je ne povjerovati, da je poslodavac kupio glasove dva sindikata unutar Koordinacije. Naime sin predsjednika jednog sindikata te kćer predsjednika drugog sindikata koji čine Koordinaciju, ne tako davno, primljeni su u tzv. stalni radni odnos na temelju ugovora o radu s HRT-om. Ostaje pitanje kako se takva zapošljavanja mogu uvjerljivo i racionalno objasniti u situaciji najavljene racionalizacije poslovanja, koja je nedopustivo započela upravo u HRT-ovoj ‘proizvodnji’, paušalnim otpuštanjem navodnog viška zaposlenih novinara.

 

Uz sve navedeno upozoravamo poslovodstvo da su prilikom davanja otkaza kolegi Jančiću prekršene brojne, nove odredbe ZOR-a. Napominjemo da aktualno poslovodstvo potpuno zanemaruje neslavnu i bogatu povijest neopravdanih otkaza na HRT-u. Naime neopravdani otkaz otpuštenom radniku HRT-a ostavlja veliku mogućnost za dobivanje sudskog spora, pri čemu će HRT, umjesto da uštedi, opet izgubiti veliki novac. A o tome bi inicijator postupka otkazivanja ugovora o radu trebao voditi računa i na kraju snositi osobnu materijalnu odgovornost", stoji u priopćenju koje potpisuje Krešimir Zubčić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!