Apel Vladi i Saboru s HRT-a

Novinari, urednici i zaposlenici Hrvatske televizije, Ogranak HND-a i SNH pri HTV-u uputili su u petak apel Vladi i Saboru Republike Hrvatske kojim se traži utvrđivanje pojedinačne, osobne i objektivne odgovornosti, te smjena članova Uprave, Nadzornog odbora, Programskog vijeća, glavnog urednika Programa HTV-a i v.d. urednika Informativnog programa. Ujedno traže hitnu izradu novog Zakona o HRT-u i novog Zakona o medijima.

"Hrvatskoj javnosti i mjerodavnim tijelima Republike Hrvatske upućujemo još jedan u nizu otvorenih apela za zaustavljanjem višegodišnjeg urušavanja i obezvrjeđivanja HRT-a. Posljednji takav pokušaj pod nazivom „Inicijativa za povratak ugleda HRT-a“ iz ožujka ove godine, naišao je, nažalost, na potpunu ignoranciju. A stanje je, iz dana u dan, sve lošije.

Društvene, kulturne i političke elite, bez obzira na svoje kratkoročne dnevne interese, na pragu ulaska u Europsku uniju, konačno moraju dati jasan i javni odgovor na pitanje žele li da se u ovoj zemlji počne stvarati vjerodostojni javni medij, potpuno nezavisan od političkih i gospodarskih interesa i pritisaka.

A to znači da vodstvo HRT-a, kao i u drugim javnim ustanovama i javnim poduzećima, mora preuzeti odgovornost za nastalo stanje. Poslovno i programsko vodstvo mora odgovarati za učestalo zaobilaženje ili kršenje brojnih zakona i europskih standarda medijskih sloboda. Mora odgovarati zato što HRT polako, ali sigurno pretvara u nešto potpuno suprotno nacionalnom, javnom medijskom servisu koji i postoji isključivo zato da bi građankama i građanima bio ključni izvor informiranja i educiranja, a tek potom izvor zabave.

Posljednji slučaj koji je završio smjenama i prijetnjom otkaza dvojici urednika središnjeg Dnevnika, samo je nastavak dugotrajne agonije u radu i programu HRT-a. Da je riječ o normalnim društvenim okolnostima, u normalnoj javnoj ustanovi i normalnom javnom mediju, potez urednika mogao bi se ocijeniti kao nedopušteno korištenje javnog medija za osobno obraćanje javnosti i osobni obračun. Međutim na HRT-u je riječ o jednoj potpuno nenormalnoj i iracionalnoj situaciji. Tjednima traju javni, neopravdani i politički motivirani napadi Programskog vijeća na novinare i urednike te pokušaji nametanja najsirovije cenzure, a poslovno i programsko vodstvo, suprotno svojoj zakonskoj obvezi, ne štiti svoje ljude i javni karakter HRT-a, već pragmatično saginje glavu i pridružuje se javnom linču. Najgore je što u istim ili sličnim situacijama, poslovno i programsko vodstvo primjenjuje potpuno različite kriterije i taktiku, ovisno o kome je riječ. Ne smije se zaboraviti da se, ne tako davno, jedan od čelnika HRT-a Mislav Stipić na isti način, u Dnevniku javno i osobno obračunao sa predsjednicom NO HRT-a. I naravno, ne samo da nije bilo nikakvih sankcija, već je gospodin Stipić nagrađen postavljanjem na novu, važnu dužnost u HRT-u.

Potez urednika Dnevnika samo je posljedica i jedini mogući, gotovo očajnički potez u situaciji u kojoj je, u posljednjih najmanje šest godina, apsolutno nemoguće i najmanje probleme rješavati unutar HRT-a. Poslovno i programsko vodstvo kontinuirano djeluje netransparentno, gotovo poput neke tajne službe ili organizacije i ponaša se kao da vode svoje privatno poduzeće, a ne javnu ustanovu. Protivno Kolektivnom ugovoru, ZOR-u i drugim zakonima donose „planove razvoja“, „financijske planove“ i druge interne dokumente, pravilnike i druge akte, pri čemu ne komuniciraju sa sindikatima ili potpuno ignoriraju njihove argumente. Neposredno i gotovo svakodnevno interveniraju u program i odlučuju umjesto urednika, primjenjuju netransparentne i upitne kriterije prilikom promaknuća i zapošljavanja, određuju da najvažnije emisije uređuju i vode ljudi bez profesionalnog kredibiliteta, znanja i iskustva, od kojih su mnogi nesumnjivo povezani, a možda i osumnjičeni u nekoj od brojnih kaznenih istraga. Riječju, svojim postupcima neposredno su odgovorni ili krivi što je program HRT-a izgubio vjerodostojnost, relevantnost i gledanost.

Uprava HRT-a već godinama uspješno uspijeva provesti sve svoje naume – stvaraju se nove pozicije za ljude koji postaju sivom eminencijom svega što se događa na Prisavlju. Jednima se javno zahvaljuje unatoč činjenici da postoji opravdana sumnja u njihovu umiješanost u protuzakonite radnje, a druge suspendira bez poštivanja procedura, skidaju se kvalitetne emisije, ubija istraživačko novinarstvo, a glavnim urednikom postaje osoba koja pokazuje kako ne zna što bi javni medijski servis morao biti.

O javnom interesu ne samo da ne vodi računa poslovno i programsko vodstvo HRT-a, već ni brojni članovi Programskog vijeća, koji su izabrani na temelju čudnih kriterija, a nažalost nikome ne odgovaraju za svoj rad i postupke", stoji u obrazloženju koje potpisuju Ogranak HND-a i SNH-a na Hrvatskoj televiziji te drugi zaposlenici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031