80 organizacija poziva Europski parlament da zaštiti novinare od nadzora i špijunskog softvera

Zajedno sa 79 sindikata, organizacija za slobodu tiska, za zaštitu digitalnih prava, izdavača Sindikat novinara Hrvatske je danas poslao otvoreno pismo svim članovima Odbora za građanske slobode (LIBE) Europskog parlamenta, koji će raspravljati izmjene i dopune članka 4. o zaštiti izvora i korištenju špijunskog softvera protiv novinara Europskog zakona o slobodi medija (EMFA).

Dok Europski zakon o slobodi medija predstavlja priliku koja se pruža jednom u generaciji za zaštitu prava novinara, navodi se u pismu, nedavno usvojeni opći pristup Vijeća dopušta primjenu “nametljivog softvera za nadzor” protiv pružatelja medijskih usluga na širokoj nacionalnoj razini. sigurnosni razlozi. Tražili smo od svih članova Odbora LIBE da se bore protiv toga.

Zašto?

Nacionalna sigurnost korištena je kao izgovor za države članice da opravdaju nezakonite mjere protiv novinara. Izvješće PEGA – nacrt izvješća nakon istrage o navodnim kršenjima i lošoj administraciji u primjeni prava Unije u vezi s korištenjem Pegasusa i ekvivalentnog špijunskog softvera za nadzor, koji je u svibnju usvojio Europski parlament, to je nedvosmisleno pokazalo.

Korištenje špijunskog softvera mora biti zabranjeno jer daje pristup cjelokupnoj komunikaciji pojedinca, fotografijama, kontaktima i podacima o ponašanju na mreži – bez znanja žrtva. U opasnosti je povjerljivost izvora i naš pristup kvalitetnom novinarstvu, u opasnosti su naše demokratske vrijednosti.

Što tražimo?

Jamčiti apsolutnu zabranu postavljanja špijunskog softvera i bilo koje druge tehnologije nadzora prema točki (c) članka 4.2.
O represivnim mjerama iz točke (b) članka 4.2.
– strogo ograničiti iznimke umetanjem iscrpnog i ograničenog popisa teških kaznenih djela koja ih dopuštaju (kako je definirano u članku 2. stavku 17. prijedloga Komisije);
– osigurati pravna jamstva, kao što je prethodno odobrenje neovisnog suca, pristup učinkovitim pravnim lijekovima i strogi test nužnosti i razmjernosti.
Šira zaštita od pristupa novinarskim šifriranim sadržajima uvrštavanjem amandmana 389 na izvješće Parlamenta.
Priloženo pismo uključuje i potpise svih većih medijskih organizacija i sindikata i tako pokazuje široki konsenzus da se usvojeni tekst Vijeća ministara pod švedskim predsjedanjem nikako ne može prihvatiti, ako Zakon o slobodi medija zaista ostaje pri svom nazivu i obećanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031