Zabrinjavajući broj uhićenja i zadržavanja novinara tijekom klimatskih prosvjeda

Europska federacija novinara (EFJ) pružila je punu podršku španjolskim i britanskim novinarima koji su ovog mjeseca uhićeni i pritvoreni tijekom izvještavanja o klimatskim akcijama te se pridružila Federación de Sindicatos de Periodistas (FeSP) i Nacionalnom sindikatu novinara (NUJ) u osudi uhićenja.

Diljem svijeta klimatski aktivisti povećavaju broj akcija za podizanje svijesti o klimatskoj krizi. Pokreti kao što su Futuro Vegetal u Španjolskoj i Just Stop Oil u Ujedinjenom Kraljevstvu nedavno su bili na čelu klimatske scene s utjecajnim akcijama, koje su rezultirale uhićenjima aktivista i, što je zabrinjavajuće, novinara i medijskih djelatnika.

Početkom studenoga u Madridu, suradnica El Salta Joanna Giménez i fotoreporter uhićeni su dok su snimali akciju aktivista Futuro Vegetala u muzeju Prado u Madridu. Dvije aktivistice, zalijepljene na okvire dviju slika španjolskog umjetnika Francisca Goye (La Maja Desnua i La Maja Vestida).

Giménez je uhićena unatoč tome što je dala dokaz da je novinarka koja prati događaj kao stvar od javnog interesa, a ne aktivistica. Nacionalna policija ju je prisilila da prestane snimati, uhitila ju je i odvela u policijsku postaju u Arganzueli. Ako ih proglase krivima, novinarki i fotoreporteru prijeti od šest mjeseci do tri godine zatvora ili novčana kazna.

“Uhićenje dvoje novinara zbog fotografiranja prosvjeda u muzeju Prado potpuno je nesrazmjerna mjera”, napisao je španjolski sindikat FeSP. “Treba ih pustiti i pravo na informacije treba prevladati.”

Također početkom studenoga, u Engleskoj su novinar i redatelj Rich Felgate i novinarski fotograf Tom Bowles uhićeni i zadržani nekoliko sati zbog izvještavanja o prosvjedu Just Stop Oil na autocesti M25, u blizini Kings Langleya u Hertfordshireu.

Upravo su stigli na mjesto događaja kako bi snimali s javnog mosta preko autoceste, kada su im prišla dva pripadnika policije, tražeći od njih da prestanu izvještavati i da pođu s njima. Vezali su im lisice. Felgate je snimio uhićenje Bowlesa. Video pokazuje da policajac nije pozitivno odgovorio na Bowlesov zahtjev da mu pokaže novinarsku iskaznicu, rekavši mu da je na licu mjesta “kao novinar”. Bowles je bio u pritvoru više od devet sati, dok je Felgate ostao u pritvoru 13 sati. Bowlesovu ženu i kći policija je probudila i napravila pretragu doma. Tek su ga nakon toga pustili.

Već sljedeći dan novinarka LBC-ja Charlotte Lynch objasnila je da ju je također uhitila policija Hersta zbog izvještavanja o događaju Just Stop Oil. Bila je na pješačkom mostu i promatrala događaj kada ju je policija počela ispitivati. Pokazala je novinarsku iskaznicu i objasnila tko je i što radi, no policija ju je odlučila uhititi. Prema njezinom intervjuu na LBC-u, razlog za njezino uhićenje bio je to što je svjedočila snimanju prosvjednika te je privedena zbog “sumnje za urotu za uznemiravanje javnosti”. Lynch je zadržana pet sati.

Michelle Stanistreet, glavna tajnica Nacionalnog sindikata novinara (NUJ), komentirala je: “NUJ je razočaran kada čuje za kršenje prava novinara na nedavnim prosvjedima Just Stop Oil. Filmski stvaratelji i fotografi igraju važnu ulogu u prenošenju točnih informacija i kvalitetnog novinarstva članovima javnosti. Novinari imaju svako pravo zaštititi svoje izvore i ne bi smjeli biti pod pritiskom da otkriju privatne komunikacije.”

U Ujedinjenom Kraljevstvu nove izmjene Zakona o javnom redu dale su “policiji ovlasti da učinkovitije odgovori na remetilačke i opasne prosvjede”, kao što se može pročitati na vladinoj web stranici, i ima zastrašujući učinak na slobodu medija.

Nedavne klimatske akcije dolaze kao odgovor na to što je UN priznao kako je nemoguće zadržati se ispod granice povećanja prosječne temperature od 1,5° u usporedbi s predindustrijskim razinama, a kako je definirano Pariškim sporazumom.

Foto: Just Stop Oil

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!