36. Skupština Sindikata novinara Hrvatske

U Zagrebu je održana  36. Skupština Sindikata novinara Hrvatske u Velikoj dvorani Novinarskog doma.

Uz izvještaj o radu, prihvaćen je izvještaj o poslovanju SNH-a. I dalje su glavni ciljevi jačanje socijalnog dijaloga i otvaranje pregovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru, ali i pregovore na razini medijskih kuća. U protekloj godini napravljeni su neki pozitivni koraci. Po pitanju nacionalnog kolektivnog ugovora zajedno sa Sindikatom grafičara i medija inzistiramo na otvaranju socijalnog dijaloga o nekoliko bitnih tema. Prioritet jest kolektivno pregovaranje, no otvorili smo razgovore i o zaštiti sigurnosti novinara i o problemima plasiranja medijskih sadržaja na velikim platformama.

Uspostavili smo ponovno kontakt  s HUP-UNI i vjerujemo u nastavak  razgovora. Do postizanja Nacionalnog kolektivnog ugovora, aktivnosti SNH i dalje će ići u smjeru očuvanja tri postojeća kolektivna ugovora na razini medijskih kuća (HRT, Hina, Novi list), kao i na obnavljanje i usmjeravanje naše aktivnosti na potpisivanje kolektivnih ugovora na razini medijskih kuća. Važan iskorak je otvaranje pregovora u HANZA mediji gdje surađujemo sa Sindikatom grafičara i medija.

Suočeni s novom situacijom poslovnih spajanja, poput onih između Novog lista i Glasa Istre s Glasom Slavonije, pokušavamo pronaći načine jačeg povezivanja podružnica radi zaštite svih radnika i pripremiti se za obranu tog kolektivnog ugovora. Jedan od preduvjeta za ostvarenje NKU-a je povećanje broja članova i podružnica SNH. Naša snaga leži u solidarnosti, stoga je važno da radimo na jačanju naših redova i širenju utjecaja sindikata, zato je osnivanje podružnice na N1 televiziji važna točka, vjerujemo, preokreta na hrvatskoj medijskoj sceni. Ovo je prva podružnica sindikata na jednoj komercijalnoj televiziji.

Moramo se boriti i za veću zaštitu naših kolegica i kolega, atipičnih (freelance) radnika. U skladu s promjenama u medijskom sektoru prihvatili smo izmjene Statuta SNH-a u smjeru većeg otvaranja sindikata prema mladim kolegicama i kolegama koji rade u audiovizualnom sektoru.

Nastavljamo dobru suradnju s  HND-om s kojim smo i u protekloj godini često zajednički djelovali, sudjelovali u javnoj raspravi i zagovaračkim aktivnostima na svim razinama.

Iza nas su zanimljivi projekti Što nam radi UI, Local media for Democracy, a pripremamo se i za prijavu na nove projekte usmjerene prema jačanju sindikalnog rada i edukaciji povjerenika i članova. SNH je i nacionalni domaćin Festivala novinarstva i medijske pismenosti Voices u veljači 2025. godine. Javite se ako imate ideju ili prijedlog što bi voljeli vidjeti, čuti, naučiti na festivalu i radujemo se vašem dolasku!

Za Povjerenice godine izabrane su Pavica Knezović Belan i Marija Maja Čović zbog sjajne pripreme, otvaranja i sudjelovanja u pregovorima o Kolektivnom ugovoru u HANZA mediji.

U raspravi o radu podružnica delegati na Skupštini su govorili o sve težem položaju radnika/ca u medijskim kućama, ali i o odlučnosti da ojačaju podružnice i organiziraju novinarke i novinare da se bore za svoja prava.

Zaključeno je da je uz redovnu podršku i pomoć u radu nužno više javno i unutar medijskih kuća, s kolegicama i kolegama razgovarati o važnosti sindikata, informirati ih o zakonskim i praktičnim prednostima udruživanja, te educirati i povjerenike i kolegice i kolege o prednostima i mogućnostima koje donosi udruživanje u sindikat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!