Nastavak zajedničke borbe za novinarstvo

foto: Nikola Šolić

Godišnju skupštinu Europske federacije novinara otvorio je  predsjednik  a . Prenosimo njegov govor:

Pozdravljajući vas na godišnjoj skupštini EFJ -a u Zagrebu, počet ćemo sa sjajnom viješću da je Nobelova nagrada za mir ove godine dodijeljena slobodi novinarstva. Maria Ressa , jedna od najhrabrijih i najistaknutijih istraživačkih novinarki s Filipina, i glavni urednik nezavisnih novina u Rusiji, Dmitrij Muratov , zasluženo su proglašeni pobjednicima, a to će imati ogroman utjecaj na slobodu medija.

Izbor glavnog urednika u Novoj Gazeti, gdje su radili Anna Politkovskaya i drugi ubijeni novinari, iznimno je važan. Doitnicima šaljemo naše čestitke. Također, želimo iskoristiti ovu priliku da slobodu novinarstva stavimo na najvišu međunarodnu razinu, a prilika će biti  i u prosincu u Oslu kada će primati nagradu. “Bolja zaštita novinara” naslov je ovog godišnjeg sastanka. To je nažalost  trenutna situacije u Europi, gdje su se pogoršale sloboda tiska i situacija za novinare.

Tijekom pandemije vidjeli smo kako vlade pokušavaju zloupotrijebiti ograničenja COVID -a kako bi spriječile novinare u radu. Također, mnogi vaši kolege ostali su bez posla. Pokušali smo tijekom pandemije razmijeniti dobre prakse o tome kako potaknuti vlade da podrže novinare i ne manje važno slobodnjake, a neki od vas su u tome uspjeli.

EU nije učinio obveznim svoje države članice da koriste plan oporavka i za novinare. Međutim, mi u EFJ -u uspjeli smo pregovarati o značajnom fondu od 320.000 € za naše podružnice. Sada od vas tražmo prijedloge za projekte čiji je cilj oporavak nakon Covida.

Stanje sigurnosti se nažalost nije popravilo. Od našeg posljednjeg godišnjeg sastanka, ponovno smo se suočili s ubojstvima novinara u Europi, a posebno su na meti dvije grupe novinara, naime istraživački novinari: Peter de Vries iz Nizozemske i Giorgos Karaivaz , Grčka su ubijeni.  Također vidimo kako se novinari napadaju tijekom demonstracija u sve više zemalja.  Aleksandar Lashakarav bio je jedan od 55 povrijeđenih novinara. Umro je tjedan dana nakon brutalnog napada. U Turskoj je radijski voditelj Hazim Özsu ubijen jer se nekome nije svidjelo kako radi.  Maharram Ibrahimov i Siraj Abishov iz Azerbajdžana ubijeni su eksplozijom nagazne mine u Nagorno Karabahu. U Europi je ubijeno 6 novinara tijekom prošle godine.  147 novinara trenutno je u zatvoru, u Turskoji i Bjelorusiji njih najviše.  U nekim europskim zemljama osnovali ste radne skupine ili nacionalne akcijske planove za poboljšanje sigurnosne situacije. Vjerujem da je ključno da nastavimo s radom koji se odnosi kako na preporuke Vijeća Europe, tako i na plan djelovanja UN -a za sigurnost novinara.  Sigurnost je također problem za naše kolege u Bjelorusiji gdje smo svjedoci užasnog razvoja događaja za novinare i medije. Želim zahvaliti svima vama, našim podružnicama u Europi, na podršci bjeloruskim novinarima. Izuzetno je važno da u takvoj situaciji pokažemo solidarnost i ujedno konkretnu podršku. Nedavno smo glavni tajnik Ricardo Gutiérrez , Adrien Collin i ja imali priliku susresti se s vodstvom Bjeloruskog udruženja novinara kako bismo procijenili situaciju i razvili nove alate za dugoročniju perspektivu.

Ne treba zaboraviti kontinuirani napad na slobodu medija u Turskoj koji još uvijek ima novinare iza rešetaka i čemu smo svjedočili u mnogim dijelovima Europe. Sve izvještavamo o sigurnosnoj platformi pri Vijeću Europe i našoj novoj MFRR-platformi zajedno s ECPMF-om, Europskim centrom za tisak i slobodu medija, s kojima blisko surađujemo.

Na razini EU -a, zajedno s ECPMF -om i drugim partnerima, tražili smo od Europske komisije da donese direktivu za suzbijanje SLAPP -a, strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti. Također pozdravljamo  inicijativu Vere Jourove , povjerenice EU -a za europske vrijednosti i transparentnost. Inicijativa se odnosi na Zakon o slobodi medija koji bi trebao omogućiti EU -u da čvršće intervenira kada vlade u zemljama poput Poljske, Mađarske i Slovenije ciljaju na slobodu medija. Pozvao sam povjerenika da sudjeluje na našoj konferenciji o slobodnim europskim medijima u Gdanjsku 17. i 18. ožujka 2022. kako bi razgovarali o ovoj inicijativi s europskim novinarima.  U svojim dokumentima imate popis svih projekata u koje smo uključeni. Kao što vidite, imamo ogromnu aktivnost lobiranja i sjajnu suradnju s velikim brojem relevantnih organizacija.

Jedna inicijativa koju smo zagovarali desetljećima je poboljšanje uvjeta rada za naše slobodnjake, a uvijek smo nailazili na zid koji se zove pravila natjecanja. Zahvaljujući našim irskim kolegama koji su stavili ovu temu na dnevni red i uspjeli značajno poboljšati, mi na razini EU -a sada možemo predvidjeti promjene u smjernicama o tome kako razumjeti pravila tržišnog natjecanja. Još ne znamo ishod, ali vidimo dobre mogućnosti za poboljšanja uključivanja slobodnjaka i samostalnih djelatnika na popis onih koji su izuzeti od pravila, što znači otvaranje za kolektivno pregovaranje za naše slobodnjake. Ovo će biti značajan korak naprijed.

Na organizacijskoj razini Ruski sindikat novinara  tri godine ne plaća pristojbu i napustili su EFJ. Naravno, to je njihova odluka, ali jako sam nesretan što je RUJ na našem sastanku u Lisabonu prije tri godine obećao platiti pristojbu za 2018. godinu. Pod tim uvjetima, omogućeno je ruskim kolegama da glasaju, ali oni nikada nisu ispunili svoj dio tog sporazuma.

Na kraju, želim zahvaliti našem glavnom tajniku i osoblju na sjajnom poslu koji radite, vašoj stalnoj predanosti također u teškim vremenima.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!