1,1 milijun eura bespovratnih sredstava za istraživačko novinarstvo u Europi

Fond za istraživačko novinarstvo za Europu vratio se – veći, bolji i uz dodatnu pomoć za slobodne novinare. Prvi poziv otvara se u lipnju 2021.

Fond za istraživačko novinarstvo za Europu (IJ4EU) isplatit će 1,1 milijuna eura bespovratnih sredstava za prekogranične projekte u državama članicama EU 2021. godine i pokrenuti novi program potpore freelancerima.

  • IJ4EU je ponovno pokrenut 2021. godine s 1,1 milijun eura za prekogranične projekte u EU
  • Uključuje novu shemu podrške za freelancere
  • Prvi poziv započinje u lipnju
  • Budite informirani putem biltena i web stranice Međunarodnog insitiuta za tisak 

Već je treću godinu IJ4EU osigurao osnovno financiranje sredstvima Europske komisije za nastavak  rada na jačanju nadzorne uloge istraživačkog izvještavanja o transnacionalnim subjektima u javnom interesu.

Pod vodstvom Međunarodnog instituta za tisak (IPI), IJ4EU se nametnuo kao pouzdani posrednik za usmjeravanje javnog i filantropskog novca u kvalitetno istraživačko novinarstvo bez ugrožavanja uredničke neovisnosti.

Isti konzorcij koji je vodio IJ4EU 2020. upravljat će najnovijim izdanjem programa. Uz IPI, provedbene organizacije su Europski novinarski centar (EJC) i Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF).

“Oduševljeni smo što se IJ4EU vratio s jakim fondovima za pomoć novinarima u prekograničnoj suradnji i pokretanju složenih istraga”, rekao je Timothy Large, IJ4EU koordinator programa za IPI.

„Protekla godina učinila je novinarstvo važnijim nego ikad uz pojačani pritisak na novinare, posebno kada je riječ o provođenju vrsta istraga koje zahtijevaju velike resurse kako bi se zadovoljile potrebe transnacionalnih subjekata. “

Nakon uspješnog pilot programa u 2018. godini, IJ4EU je prošle godine dodijelio 1,07 milijuna eura bespovratnih sredstava za 49 prekograničnih timova novinara sa sjedištem širom Europe.

Predmeti su pokrivali spektar hitnih tema od javnog interesa , uključujući javno zdravstvo, okoliš, organizirani kriminal, korupciju, dezinformacije, kršenja ljudskih prava i nadzor.

Već treću godinu IJ4EU osigurao je financiranje sredstvima Europske komisije za nastavak svog rada jačajući nadzornu ulogu istraživačkog izvještavanja o transnacionalnim subjektima u javnom interesu. Pod vodstvom Međunarodnog instituta za novinarstvo (IPI), IJ4EU se nametnuo kao pouzdani posrednik za usmjeravanje javnog i filantropskog novca u kvalitetno istraživačko novinarstvo bez ugrožavanja uredničke neovisnosti.

Isti konzorcij koji je vodio IJ4EU 2020.godine upravljat će najnovijim izdanjem programa. Uz IPI, provedbene organizacije su Europski novinarski centar (EJC) i Europski centar za slobodu novinarstva i medija (ECPMF).

Fond se ove godine fokusira na freelancere i osiguravanje uredničke neovisnosti.

Više informacija možete dobit na ovoj poveznici.

Izvor: IJ4EU

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!