Zaštita sigurnosti kao preduvjet slobodnog novinarskog rada

Zaštita sigurnosti novinara preduvjet je njihovog slobodnog rada. Sigurnost je postala prioritet našeg rada, posebno nakon porasta napada bez presedana na novinare i medijske djelatnike. Prema MFRR, organizaciji koja prat napade na slobodu medija, u Europi je 2021. bilo 626 kršenja medijskih prava. Od 626 prijavljenih slučajeva, 410 je uključivalo fizičke i psihološke prijetnje. Ne postoji zemlja u Europi u kojoj novinari nisu izloženi napadima i njihova sigurnost nije ugrožena. Na žalost Hrvatska nije iznimka.  Novinari i medijski djelatnici oduvijek su smatrani radnicima visokog rizika zbog prirode svog posla. Ali u stvarnosti postoji i nedostatak svijesti o zdravstvenim i sigurnosnim pitanjima i zaštitnim mjerama i politikama za novinare i medijske djelatnike. Novinari se suočavaju s rizicima za svoje zdravlje i sigurnost, bilo na radnom mjestu ili opasnijim ili nestabilnijim okruženjima.

Sindikat novinara Hrvatske partner je u projektu Europske federacije novinara Safety4Journalist čiji je glavni cilj promicanje zdravlja i sigurnosti na radu kroz osposobljavanje radničkih organizacija i uključivanje u socijalni dijalog s udrugama poslodavaca.  Tijekom projekta izradit će se univerzalni model procjene rizika koji će moći koristiti novinari i medijske kuće u praksi te će se razmjenjivati ​​najbolje prakse. Fokus je na ranjivim radnicima, poput novinarki i slobodnih novinara.

U Zagrebu ćemo europski stručnjaci za sigurnost održati obuku. 22. 11 u Novinarskom domu, a 23. 11. u Hrvatskoj radio televiziji. 22. studenog u 16 sati u Novinarskom domu održat ćemo javnu raspravu o ovom problemu.

Uoci konferencije i radionica u Zagrebu želimo upozoriti javno na rastući problem. Naše najbolje novinarke i novinari podijelit će svoj iskustva i svjedocanstva kako su se napadi odrazili na njihov rad. Nataša Božić Šarić s N1 televizije kaže da je zbog vrijeđanja i prijetnji prestala komentirati na mrežama i sve  rjeđe objavljuje teme vezane uz novinarski rad.

Denis Mahmutović, novinar 24 sata, kaže da ga prijetnje i uvrede bole manje od tužbi za kojima posežu mocnici kako bi pokušali ušutkati novinare. To je toljaga koja više boli, kaže Mahmutović.

Laura Šiprak, novinarka 24 sata, primala je strašne prijetnje silovanjem, smaknućem, uvrede i prostote, ali tek kada su počeli prijetiti njezinom suprugu ozbiljno se zabrinula. Suočila se sa autocenzurom, zaključala profile na društvenim mrežama i progovorila o problemu.

Ana Raić Knežević, novinarka Telegram.hr-a već 30 godina prati crnu kroniku. Oguglala je, kaže na prijetnje i vrijeđanja, ali kada je nakon napada na Markovom trgu jedan mladić komentirao da su novinari sljedeći na redu odlucila je prijaviti prijetnju.

U sklopu projekta Safety4Journalists predstavnici Sindikata novinara  Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva Maja Sever i Hrvoje Zovko u medijskim kućama razgovaraju s odgovornim urednicima o važnosti uspostave sustava zaštite novinara na razini redakcije, a najavljen je i nastavak razgovora s predstavnicima nadležnih ministarstava kako bi nastavili rad na uspostavi sustava zaštite novinara na nacionalnooj razini.

Pozivamo vas da se i vi uključite u naš projekt, pridružite se našoj konferenciji 22. studenog u 16 sati i pošaljite nam svoje iskustvo i svjedočanstvo kako su se napadi odrazili na vaš rad ili ga objavite na mrežama uz oznaku #Safety4Journalists

U projektu Safety4Journalists sudjeluje pet nacionalnih novinarskih sindikata i  udruga u Hrvatskoj (Sindikat novinara Hrvatske, TUCJ ), Njemačkoj (Njemački novinarski sindikat, DJV ), Francuskoj (Nacionalni novinarski sindikat CGT, SNJ-CGT ), Nizozemskoj (Nizozemsko novinarsko društvo). ,  NVJ ) i Švedskoj (Švedsko udruženje novinara, SJF ) i njihove odgovarajuće nacionalne organizacije  poslodavaca.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!