Zakonom o radu bolje zaštiti radnike!

Sindikat novinara Hrvatske pridružuje se kritikama iznesenima na prijedlog izmjena Zakona o radu. Dok se na razini Europske unije događaju zaista dubinske promjene regulative kako bi se bolje zaštitila radnička prava u novim oblicima rada, poput rada na digitalnim platformama u smjeru omogućavanja dostojanstvenog rada, ovim se prijedlogom samo ozakonjuje trenutačno stanje u kojem radnicima prava određuju algoritmi, a vlada unaprijed abolira te nevidljive poslodavce od bilo kakve odgovornosti. Iako  prijedlog predviđa registar i solidarnu odgovornost digitalnih platformi, ovo rješenje neće značajno pridonijeti poboljšanju uvjeta platformskih radnika.

Smatramo da pitanje ugovora na određeno vrijeme nije dobro regulirano zbog velikog broja iznimki od pravila tri ugovora za tri godine, poput agencijskog rada, rada na EU projektima ili radnika koji imaju dozvolu za boravak i rad pa će i dalje velik broj radnika i u našem, medijskom sektoru, ostati nezaštićen.

Proširenje dopuštenog fonda sati kojim se ukida ograničenje dodatnog rada od 180 sati godišnje, pa će tako radnik ili radnica moći u dodatnom radu raditi 8, a iznimno čak i 16 sati tjedno, moglo bi se odraziti na uvjete života, zdravlje i plaće radnika, te produbiti probleme vezane s pravom na tjedni i dnevni odmor, kao i na usklađivanje rasporeda rada i oporezivanja na štetu radnika te smatramo da ovo rješenje nije zadovoljavajuće.

Smatramo da se zaobilazi problem u medijskom sektoru sve većeg broja slobodnih i atipičnih radnika te će to produbiti razlike među radnicima u našem sektoru.

Također se ne slažemo s predloženim rješenjem rada na izdvojenom mjestu prema kojem će pravo na naknadu troškova imati samo radnici koji rade najmanje 10 dana neprekidno od kuće, dok radnici koji rade od kuće povremeno ili putem ugovora o radu na daljinu neće imati pravo na naknadu troškova. Smatramo da to nije dobro rješenje jer nema pravne razlike između ova dva oblika rada.  U prijedlog nije ugrađena zaštita od otkazivanja ugovora o radu u slučaju nemogućnosti obavljanja rada na izdvojenome mjestu rada, mogućnost povratka na rad u prostor poslodavca i apsolutnoj dobrovoljnosti rada od kuće.

Dajemo podršku našim kolegicama i kolegama radnicima, sindikalistima koji se bore za poboljšanje prijedloga izmjena ZOR-a i solidarno se pridružujemo ovoj borbi.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!