#zajednobezmrznje

Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo  pokrenuli su akciju #zajednobezmrznje naglašavajući da se govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svijet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći. Svi znamo da novinarstvo nije posao u kojem nam se dijele komplimenti, znamo da se sa svakom objavljenom pričom nekome moramo zamjeriti. To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem. Problem je mržnja i prijetnje koje se sve jasnije i ružnije  – a posebno u posljednje vrijeme – prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših kolegica i kolega na terenu. Ne bježimo od dijela vlastite odgovornosti. Dio uzroka možemo i moramo prepoznati i među nama samima, našim postupcima, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među nama, ali zajedno možemo mijenjati stvari”. Cilj akcije je upozoriti na uvjete u kojima novinari već godinama rade i na govor mržnje kojem su izloženi. Stoga smo pozvali medije da na dva sata, u petak, 23. 10. od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama kako bismo na ovaj simboličan način upozorili na problem.

Pozivu na akciju #zajednobezmrznje  odazvali su se vodeći dnevnici Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, 24sata, Večernji list, Novi list, Glas Slavonije i Glas Istre koji su u petak i prije samog početka akcije na svom portalu najavili kako će na dva sata isključiti komentare ispod svih tekstova, a većina je objavila i komentar akcije.

“Jutarnji list i Hanza Medija posvećuje posebnu pažnju kulturi komentiranja ispod tekstova i to na način da sedmero naših zaposlenika na jutarnji.hr i slobodnadalmacija.hr svakodnevno paze da se u komentarima ne objavljuje govor mržnje”, bilo je istaknuto na portalu Jutarnji.hr.

Glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor je u obraćanju čitateljima naslovljenom “Kratak je put agresije od tastature do ulice” dodatno objasnio razloge priključivanja akciji.

“To radimo zbog neprihvatljivog govora mržnje koji se s društvenih medija preselio i na portale uglednih medijskih kuća te kako bismo stali u zaštitu novinarstva”, istaknuo je Kapor.

“24sata pridružuje se pozivu HND-a i SNH te ćemo od 11 do 13 sati tekstove objavljivati bez komentara kako bismo upozorili na problem govora mržnje”, bilo je istaknuto na njihovu portalu.

“Večernji list se pridružuje akciji ne zato što želi ušutkati svoje čitatelje i uvesti cenzuru, nego zato što želi upozoriti na ovaj problem i otvoriti raspravu o njemu. Ovdje je riječ o jednom od ključnih pitanja naše demokracije”, naglašeno je na portalu Večernji.hr.

I HRT se pridružio akciji pa nisu objavljivali komentare koji pristižu na vijesti objavljene na njihovim Facebook, Twitter i Instagram profilima te YouTube kanalima.

Akciji su se odazvali i brojni portali, između ostalih, Telegram, T-portal, Tris, Zagreb.info, a podržala ju je i N1televizija, tjednik Novosti, dnevnik La Voce del Popolo, Belišćanski list, Gradski radio Belišće, Dubrovnik.net, Hrvatski radio Županja.

Hvala svima #borbasenastavlja. Na stranicama sindikata objavljujemo podsjetnik na napade i govor mržnje usmjeren prema novinarima i novinarkama kojeg smo nazvali #spomenar.

 6.11. u Novinarskom domu HND i SNH održat ćemo forum s glavnim urednicima medija pod naslovom #zajednobezmrznje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!