#zajedno u teškim vremenima

Europska federacija novinara (EFJ) održala je 3. 11. Godišnju skupštinu. Ovoga puta zbog epidemioloških uvjeta to je bio prvi digitalni godišnji sastanak. Odluka da se organizira putem interneta donesena je nakon što je EFJ bio prisiljen – zbog pandemije Covid-19 – otkazati skupštinu u Zagrebu koja je bila zakazana za svibanj. Internetskom izdanju za 2020. prisustvovalo je preko 70 podružnica iz 43 zemlje. Uz Ursa Thalmana i Tima Dawsona predsjednica SNH Maja Sever izabrana je u predsjedništvo godišnje skupštine. Uglavnom se raspravljalo o posljedicama krize Covid-19 na novinare i slobodu tiska. “Neki autoritarni čelnici, pod pokroviteljstvom Covid-19, povećali su pritisak na slobodu tiska i također pokazali manje poštovanja prema pravu na informacije”, rekao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård u svom uvodnom govoru, a cijeli govor možete pročitati ovdje.

“Trebat će nam dug i dubok udah kako bismo prebrodili ova vrlo teška vremena. Otporni smo i uspijevamo kada smo solidarni. “

Godišnji sastanak je usvojio šest rezolucija : o potpori oporavku novinarstva  na globalnoj razini; plan oporavka EU-a za medijski sektor; hitne mjere za potporu zapošljavanju; o Turskoj i slobodi medija; o autorskim pravima i srodnim pravima i kolektivnim pregovorima; kao i o pravu slobodnih novinara na jednaka prava za sve novinare. Ova posljednja rezolucija nama je važna jer smo jedan od predlagatelja, a tekst je nastao nakon radionice koju smo organizirali u Zagrebu.

Sudbina mnogih slobodnih novinara  koji više ne mogu živjeti od novinarstva, odgovori sindikata na mjere protiv Corone, problem SLAPP tužbi, kao i situacija u Bjelorusiji i Turskoj također su bile teme razgovora.

Sudionici godišnjeg sastanka u zajedničkoj izjavi osudili su  situaciju u Francuskoj u kojoj nacrt zakona o “globalnoj sigurnosti” predviđa kaznu od godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 45 000 eura za snimanje ili fotografiranje policajaca. To  se protivi svim odredbama o slobodi tiska u Europi i prijeti da će spriječiti novinare da rade svoj posao.

Skupština je usvojila Izvještaj o radu EFJ-a za proteklih godinu i pol, kao i financijska izvješća i proračun za 2020. godinu.

Stručne skupine (FREG, LAREG,AREG, DEG, BREG) poslale su izvještaje o kojima se raspravljalo i dogovoreno da će se ojačati suradnja među skupinama radi boljih rješenja zajedničkih pitanja poput kolektivnog pregovaranja i rada na daljinu.

Rasprave se mogu pratiti na Twitteru s # EFJAM2020.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!