Zahtjev Ravnateljstvu HRT-a

U povodu uhićenja glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Kazimira Bačića u akciji USKOK-a, Sindikat novinara Hrvatske, Podružnica pri HRT-u, i Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji traže od Ravnateljstva HRT-a da što prije pravno razriješi novonastalu situaciju.

Bez obzira na činjenicu da postoji funkcija zamjenika glavnog ravnatelja HRT-a i da on/ona ima sve ovlasti ravnatelja, potrebno je što prije pronaći trajan izlaz.

Pitanje je koliko dugo HRT može funkcionirati sa zamjenikom ravnatelja te koliko će se dodatno srozavati ugled HRT-a kao javne ustanove od prvorazrednog značenja za Hrvatsku, a kojoj će, makar i formalno, na čelu biti osoba smještena u istražni zatvor, protiv koje se provodi istraga zbog osnova sumnje da je počinila teška kaznena djela s područja korupcije i organiziranoga kriminala?

HRT je iznimno važna javna ustanova, s izrazito važnom medijskom funkcijom u demokratskom društvu, stoga tražimo od Ravnateljstva i zamjenika glavnog ravnatelja da se zaposlenicima što prije obrate, upoznaju ih sa situacijom i mogućim rješenjima te da se u skladu sa Zakonom o HRT-u i drugim općim i pravnim aktima što prije poduzmu sve akcije nužne za rješenje nastale situacije.

Nedopustivo je da zaposlenici dobivaju informacije samo putem medija.

U skladu sa Zakonom o HRT-u, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora i Nadzorni odbor HRT-a dužni su odmah, odnosno što je prije moguće, inicirati i sazvati izvanrednu sjednicu NO-a HRT-a. Nadzornom odboru mora se dostaviti izvješće o trenutačnom financijskom stanju HRT-a, o svim trenutačnim financijskim obavezama i poslovima HRT-a koji su u tijeku, pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja zbog narušavanja ugleda HRT-a (članak 20., stavak 6., točka 7. Zakona o HRT-u), zatražiti očitovanje svih članova Ravnateljstva o novonastaloj situaciji, poduzeti sve druge potrebne korake za legalno i pravodobno rješavanje teške situacije u kojoj se HRT nalazi te istodobno o svemu bez zadrške obavijestiti zaposlenike i pretplatnike, odnosno cjelokupnu javnost.

Smatramo i da se u rješavanje situacije moraju uključiti i Ministarstvo kulture i medija i Hrvatski sabor te kako činjenica da postoji zamjenik ravnatelja HRT-a nije dostatan razlog da Ministarstvo i Sabor ne poduzmu važne korake u trenutačnoj neugodnoj situaciji u kojoj je uhićen glavni ravnatelj HRT-a, jedne od glavnih medijskih institucija i jedinog javnog medijskog servisa u Hrvatskoj.

Za Podružnicu Sindikata novinara Hrvatske, Podružnice pri HRT-u
Maja Sever
Za Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u
Sanja Mikleušević Pavić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031