Za veća prava slobodnih novinara

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) predstavio je u srijedu Vodič za freelancere i honorarne suradnike u medijima, naglašavajući potrebu granskog kolektivnog ugovora kao jednog od ključnih koraka za zaštitu njihovih socijalnih i radnih prava.
“Prvi kontakti s kolegama iz drugih sindikata poput Sindikata grafičara, kao i s ministricom kulture i medija Ninom Obuljenom Koržinek već su ostvareni i postoji zajednički interes da se ti pregovori pokrenu”, istaknula je predsjednica SNH-a Maja Sever na predstavljanju Vodiča u Novinarskom domu.
Predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Darije Hanzalek naglasio je kako se taj sindikat otvara medijskim djelatnicima, te da bi u suradnji sa Sindikatom novinara podružnica koja se tiče honoraraca bila dobrodošla.
“Honorarci su veliki izazov, moje je osobno mišljenje da se prvo pokuša prepoznati one koji stvarno žele biti honorarci i oni koji su prisiljeni biti honorarci. Bojim se da je u našoj situaciji prevelik broj radnika natjeran da budu honorarci. Njih treba vratiti u radni odnos”, izjavio je Hanzalek Hini.
Novinarka Andrea Milat upozorila je na zamke RPO odnosa na koji su se svojevremeno odlučili ili bili prisiljeni uzeti brojni novinari, ali i na honorarni angažman na koji su ih prisilili poslodavci, a ima obilježja utuživog prikrivenog radnog odnosa.
O europskim iskustvima sindikalnog organiziranja novinara i borbe za njihova prava govorili su Becky Wright, izvršna direktorica, britanskog Unions 21 te Pablo Aiquela, predstavnik Europske federacije novinara.
Predstavljanje Vodiča organiziran je u suradnji sa zakladom Freidrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju, a voditeljica ureda te zaklade Türkan Karakurt naglasila je iznimnu važnost uređenog statusa novinara, što je predmet od javnog interesa svake zemlje članice Europske Unije.

Izvor Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031