Za slobodne europske medijie

Više od 150 novinara, predstavnika novinarskih organizacija i vijeća za tisak, te akademika, političara i aktivista civilnog društva okupilo se 17.-18. ožujka u Centru Solidarność u Gdanjsku u Poljskoj na drugom izdanju konferencije slobodnih europskih medija .

Sudionici, uključujući Veru Jourovu , potpredsjednicu Europske komisije, Patrick Penninckx , voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Europe, predstavili su nove preporuke za podršku razvoju slobodnih medija.

Snimku konferencije možete pogledati na ovom linku: https://bit.ly/3ubSshD

Na panelima su otvorene teme o Europskom zakonu o slobodi medija, što taj zakon donosi i što o tome misle predstaviti novinarskih organizacija. Ieju zakona predstavila je  Věra Jourová, potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost i odgovorna za Europski zakon o slobodi medija
U raspravi su otvorena brojna pitanja o tome do koje će granice ići EU regulacija i što će to donijeti medijskim okruženjima europskih zemalja. Sudionici su problematizirali odluku o zabrani nekih ruskih medija. Nakon toga uslijedila je rasprava o ideji samoregulacije za jačanje vjerodostojnosti u medijima
Govoreći o mržnji i dezinformacijama, gubitku povjerenju u medije, samoregulaciji je kamen temeljac za postizanje vjerodostojnosti medija, Vijeća medija pomoći riješavanju gorućih problema i kakav će biti utjecaj na propagandne medije, kako im se suprotstaviti pokušali su odgovoriti moderator Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik, EFJ i panelisti Adeline Hulin, projektna službenica UNESCO-a za slobodu izražavanja, Pieter Knapen, glavni tajnik i ombudsman, Raad voor de Journalistiek, Alexander Warzilek, Österreichser Presserat, David Puertas Graell, Blanquerne – Universitat Ramon Llull.

Na trećem panelu “Povjerenje u novinarstvo i održivost medija” govorilo se o gubitku povjerenja u novinarstvo, padu pluralizma u medjima i slabljenju lokalnih medija što uzrokuje prijetnju europskim demokracijama. Panelisti su razgovarali o novim poslovnim modelima,  podršci i mehanizmima za osiguranje održivosti medija kao potpori demokraciji.

Zanimljiva rasprava vođena je na panelu “Poljska, tko kontrolira medije?”
Poljska je desetljećima iskusila polarizaciju u medijima. Međutim, tijekom posljednjih godina ova se situacija pogoršala novim medijskim zakonom i vladom koja strateški napada slobodne medije.

Na kraju prvog dana konferencije razgovor s novinarima iz Ukrajine, Rusije, Bjelorusije i Moldavije s naglaskom o važnosti dijaloga i u ovoj teškoj situaciji. Riječi je bilo o ulozi medija i novinara,  narativia,  borbi protiv dezinformacija i propagande.

Drugog dana konferencije o medijskoj pismenosti – razgovaralo se o tome kako doprijeti do građana, angažirati čitatelje, slušatelje i gledatelje. Medijska pismenost nije samo poučavanje, ona je mehanizam za povećanje vjerodostojnosti što je kristalno jasno tijekom informativnog rata unutar rata u Ukrajini, zaključili su panelisti.

Na kraju tema koju je moderirala predstavnica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever “Sloboda i sigurnost medija kao preduvjet demokracije”  o rješavanju izazova u vezi sa slobodom medija, mapiranje i upozorenja mogu biti od pomoći, a kako to možemo iskoristiti, uključujući poseban fokus na Ukrajinu. I UN i Vijeće Europe pozvali su države članice sa svim dionicima da razviju nacionalne planove s mehanizmima za osiguranje sigurnosti novinara i za privođenje počinitelja pravdi, kako to izgleda u praksi, ali i u ovom trenutku najvažnije- kako pomoći novinarima koji izvještavaju iz Ukrajine gdje je već nekoliko kolega izgubilo zivot izvještavajuči o ratu.

Na kraju konferencije usvojena je rezolucija inspiriatna razgovorom s novinarima iz Ukrajine, Bjelorusije, Rusije i Moldavije:

Užasan rat protiv Ukrajine ne samo da uništava živote milijuna ljudi, već je također naoružao vijesti i informacije propagandom, dezinformacijama, lažima i cenzurom.

 • Četiri novinara ubijena su u Ukrajini dok su izvještavali iz rata;
 • Deseci novinara su ranjeni, zarobljeni ili su nestali;
 • Ukrajinski novinari svakodnevno se suočavaju sa smrtnom opasnošću;
 • Pluralističkom i živopisnom medijskom krajoliku u Ukrajini prijeti izumiranje;
 • Nezavisni ruski novinari više ne mogu raditi svoj posao bez rizika da budu kažnjeni ili zatvoreni;
 • Bjeloruski novinari mogu raditi samo u egzilu;
 • Novinari i mediji u Moldaviji i Gruziji pod pritiskom su i u ranjivoj su situaciji.

Istina je prva žrtva u ratu i trenutno joj prijete dezinformacije i cenzura. Ukrajina je žrtva oružane invazije, ali svi smo žrtve informacijskog rata. Demokracije se oslanjaju na slobodne informacije, slobodno novinarstvo i slobodne medije.

Nezavisni novinari preko granica dijele zajedničke vrijednosti. 150 novinara iz više od 25 zemalja, uključujući Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju, okupljenih na konferenciji „Slobodni europski mediji 2022.“ u Gdanjsku, izražava svoju podršku slobodi medija, bez ograničenja, cenzure, kazni i zatvora.

Snažno pozivamo sve europske vlade da poštuju, štite i podržavaju neovisno novinarstvo preko granica, uključujući u zemljama rata i sukoba, te pozivamo na djelovanje:

 • omogućiti ukrajinskim novinarima da nastave raditi svoj posao pod potrebnim sigurnosnim uvjetima;
 • održati i ojačati pomoć bjeloruskim novinarima;
 • podržavati nezavisne novinare u Rusiji kroz stipendije i stručno usavršavanje u europskim obrazovnim institucijama;
 • osigurati hitne ili humanitarne vize ugroženim ruskim i bjeloruskim novinarima i njihovoj rodbini;
 • pokrenuti pozive ukrajinskim vlastima da narede ukrajinskim bankama da deblokiraju račune svih bjeloruskih novinara;
 • poticati profesionalnu suradnju među novinarima u regiji.

To također zahtijeva podršku diljem Europe za održivost medija, medijsku pismenost, samoregulaciju, pluralizam i profesionalizam kako bi se omogućilo da slobodni mediji i neovisno novinarstvo procvjetaju u borbi protiv dezinformacija i propagande.

Konferenciju su organizirali Free Europan Media i Europska federacija novinara (EFJ) u suradnji s Europskom komisijom (EC), Vijećem Europe (CoE), Europskim centrom za slobodu medija i medija (ECPMF), nordijskim Vijeće ministara (NMR), Nordijski novinarski centar (NJC), Pomorsko vojvodstvo, ESC – Europski centar solidarnosti i Grad Gdanjsk.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!