Za obSTAnek! Za opstanak STA! Podrška kolegama u Sloveniji

Na nedavno objavljenoj ljestvici medijskih sloboda nevladine organizacije Reporteri bez granica (RSF), s ocjenom stanja u 180 država u svijetu,  Slovenija se uvrstila na 36. poziciju, izgubivši četiri mjesta. Nacionalnoj novinskoj agenciji slovenski premijer Janez Janša već više od tri mjeseca odbija isplatiti zakonom određena sredstva za rad, u dijelu koji obavlja kao javni servis, čiji je osnivač država.
Vlada to brani tvrdnjama da joj ravnatelj Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič ne želi dostaviti podatke o poslovanju, no ocjene su novinara i njihovih udruga kako je riječ o političkom pritisku. Njegov cilj je, tvrde, financijskim iscrpljivanjem postići smjenu u vodstvu agencije i promjenu njezina načina rada i izvješćivanja na način koji bi više konvenirao aktualnoj vladi.

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) solidarno stoje uz kolegice i kolege iz susjedne Slovenije, kao i uz javnu i neovisnu tiskovnu agenciju, koja se nalazi pod rastućim političkim i financijskim pritiskom.

Nakon višemjesečne vladine suspenzije financiranja STA, kolegice i kolege iz Društva novinara Slovenije pokrenuli su kampanju #zaobSTAnek (#zaopSTAnak) kako bi prikupili novac za spas profesionalnog i nezavisnog novinarstva, kao i za spas stotinjak radnih mjesta.

Cilj kampanje je prikupiti dva milijuna eura malim donacijama putem SMS-a ili većim, izravnim uplatama, u kojima mogu sudjelovati i podržavatelji agencije izvan Slovenije.

Podržavamo kolegijalnost i solidarnost, posebice u kriznoj situaciji, ali istodobno izražavamo zabrinutost stanjem u kojoj javni medij ovisi o prikupljanju donacija i dobroj volji građana kojima pravo na informiranje treba biti zajamčeno.

Slovenska tiskovna agencija osnovana je 1991. godine i Republika Slovenija, kao njezin vlasnik, po zakonu joj treba isplatiti sredstva za obavljanje javne usluge.

Vladin ured za komunikaciju (UKOM) zatražio je od agencije određenu dokumentaciju prošle godine i time prekoračio svoje ovlasti. Nakon višemjesečnog obustavljanja financiranja i izjava vladinih predstavnika koji pozivaju STA da objavi dokumente, agencija ih je proslijedila vladi kao jedinom dioničaru agencije, konkretno, u ured premijera Janeza Janše. Financiranje, međutim, još nije nastavljeno.

Svakog dana u godini STA – koju je inače predsjednik vlade nazvao “nacionalnom sramotom” – proizvodi vijesti na slovenskom i engleskom jeziku, fotografije, audio sadržaje, prijenose uživo i mnoge druge sadržaje. O radu njezinih novinarki i novinara ovisi i većina drugih medija, što je postalo posebno važno tijekom pandemije koronavirusa, kada je ograničeno kretanje i okupljanje građana.

HND i SNH pridružuju se i međunarodnim novinarskim udruženjima koja više od godinu dana upozoravaju na ugrožavanje medijskih sloboda u Sloveniji pod liderstvom premijera Janše.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!