Za jednake plaće u medijima. Ispunite anketu!

Međunarodna organizacija novinara pokrenula globalno istraživanje kako bi dokumentirali  jaz u plaćama između muškaraca i žena  na nacionalnoj razini i podržali svoje podružnice u borbi za jednake plaće.

Globalni jaz u plaćama spolova  procjenjuje se na 23%.   To znači da žene zarađuju u prosjeku 77% zarade muškaraca. Prema trenutnoj stopi napretka Međunarodna organizacija rada (ILO) procjenjuje da će biti potrebno barem do do 2086. godine da se postigne jednakost plaća u cijelom svijetu.

Novinarstvo nije iznimka od te nepravde , unatoč činjenici da sve više žena s diplomom ulazi u profesiju.

Razlika u plaćama među spolovima nije povezana sa slabije kvalificiranim ženama, već s ograničenim pristupom visoko plaćenim pozicijama, činjenicom da zajednička odgovornost za roditeljstvo još nije norma, da malo medijskih kuća osigurava potpunu transparentnost u pogledu plaća i bonusa, i da je usvojeno premalo kolektivnih ugovora sa čvrstim odredbama o smanjenju nejednakosti u plaćama između žena i muškaraca i uspostavi ravnoteže posla i obiteljskog života. 

Osim toga,  MOR -ovo globalno izvješće o plaćama za razdoblje 2020./21.  Pokazuje da su  žene nesrazmjerno pogođene  trenutnom krizom Covida koja pogoršava nejednakosti spolova. Mnogi pokušaji postizanja jednakih plaća, bilo kroz zakonodavstvo ili pregovore u krizi su obustavljeni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031