Voices stiže u Zagreb – nabavite ulaznice već sada!

Drugo izdanje festivala novinarstva i medijske pismenosti Voices bit će održano u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 28. veljače do 1. ožujka 2025. godine.

“Nove tehnologije dramatično mijenjaju dinamiku oblikovanja mišljenja i medijski krajolik. Nakon uspjeha prvog izdanja u Firenci, sljedeće izdanje Voicesa nastavit će podizati svijest o trenutnim rizicima za etičko novinarstvo, medijski pluralizam i europsku demokraciju,” rekao je Giovanni Melogli, koordinator projekta.

Osvrćući se na važnost uključivanja medijske pismenosti u događaj, dodao je: “Ključno je da građani postanu kritičniji korisnici medija i društvenih medija. Voices ima za cilj raditi s građanima kako bi bolje prepoznali sumnjive informacije, razotkrili lažne sadržaje i propagandu.”

Tijekom dva dana, na festivalu će se razgovarati o tome kako se novinarstvo mijenja u digitalnom dobu i kako pomoći ljudima da razumiju te promjene. Na temelju pozitivnog iskustva u Firenci koje je privuklo više od 1300 posjetitelja, ovaj cilj će biti dodatno unaprijeđen kroz različite formate, s nizom besplatnih radionica, izložbi, posebnih projekcija, interaktivnih razgovora i glazbenih nastupa uživo.

Osim rasprava, radionice će omogućiti aktivno sudjelovanje posjetitelja i pružiti im praktična iskustva i alate za angažiranje s temama o kojima se raspravlja.

“Izuzetno smo uzbuđeni što Voices dolazi u Zagreb. Ovo je fantastična prilika svima koji cijene novinarstvo da se sastanu i razgovaraju o novim izazovima s kojima se suočavaju novinari i medijski radnici i radnice,” istaknula je Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara.

Voices je festival osmišljen za građane svih generacija, nudeći raznolike sesije, radionice i participativna iskustva. No i prije samog festivala u Zagrebu nas očekuju dodatne aktivnosti kako bi što više uključili lokalne novinare i druge zajednice.

„Mi u Sindikatu novinara Hrvatske posebno smo ponosni i sretni što možemo pozdraviti studente novinarstva iz cijele EU, ali smo također sretni što možemo ugostiti naše kolege iz Zapadnog Balkana kao znak solidarnosti i podrške našim prijateljima koji se suočavaju s mnogim problemima,” dodala je Sever.

Osim toga, po drugi put ova inicijativa financirana od strane EU dodjeljuje deset stipendija od 1000 eura mladim novinarima i učiteljima za sudjelovanje na festivalu. Više informacija o kriterijima selekcije bit će dostupno do kraja lipnja.

Pred registracija je već sada otvorena. Prijavite se ovdje kako biste osigurali mjesto za glavne događaje na festivalu. Da biste prvi primili obavijesti kada se otvore prijave za radionice, treninge i interaktivne aktivnosti, pretplatite se na Voices newsletter.

Imate ideju vezano za festival? Svakako nam je javite putem obrasca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!