Voices – jedinstveni festival novinarstva i medijske pismenosti u Firenci

Krenuli smo s odbrojavanjem do Glasova – Europskog festivala novinarstva i medijske pismenosti koji će se održati 15. i 16. ožujka 2024. u Firenci.

Festival je rezultat zajedničke inicijative sedam europskih organizacija, predvođenih Centrom za medijski pluralizam i slobodu medija (CMPF) pri Europskom sveučilišnom institutu. Jedna od sedam partnerskih organizacija je i Europska federacija novinara.

“Kako živimo u svijetu u kojem informacija ima u izobilju, ali točne vijesti nije uvijek lako pronaći, novinarstvo i medijska pismenost postaju ključni alati za osiguranje informiranog građanstva i demokracije. Ovo prvo izdanje ima za cilj zbližiti građane, novinare i medijske profesionalce, potaknuti dijalog i proslaviti ključnu ulogu koju informirana javnost igra u društvima. Najviše od svega, nadamo se da ćemo potaknuti kritičko razmišljanje o dezinformacijama.” rekao je Pier Luigi Parcu, član Savjetodavnog odbora Glasova i direktor CMPF-a.

Od razgovora o evoluciji novinarstva u digitalnom krajoliku koji se brzo mijenja do opremanja građana alatima za snalaženje u tim promjenama, Glasovi će usmjeriti razgovor prema informiranijoj budućnosti. To će se postići kroz razgovore, interaktivne radionice, izložbe i mogućnosti umrežavanja.

O novinarstvu s građanima

Tijekom dva dana festival će istraživati ​​teme koje danas oblikuju naš odnos s informacijama i medijima. Među ostalim, to uključuje umjetnu inteligenciju i novinarstvo, dezinformacije, sigurnost novinarki i novinara, izazove unutar medijskih ekonomskih modela, medijsku pismenost, integritet izbora, medijske politike EU-a, digitalno roditeljstvo i digitalnu dobrobit.

Već od danas možete se pred registrirati. Prijavite se ovdje kako biste osigurali mjesto za glavne sesije festivala. Kako biste bili među prvima koji će primati najnovije informacije o otvaranju prijava za radionice, treninge i interaktivne aktivnosti, pretplatite se na Voices newsletter.

Nadalje, Voices dodjeljuje deset potpora od po 1000 eura izvrsnim mladim novinarima i profesorima za sudjelovanje na prvom izdanju festivala. Više informacija o kriterijima odabira bit će dostupno uskoro.

Nakon Firence, ova inicijativa koju financira EU krenut će na putovanje kroz različite europske gradove kako bi istaknula slobodu medija i medijsku pismenost kao ključne elemente za funkcioniranje naših demokratskih društava.

Drugo izdanje festivala održat će se u Zagrebu u veljači 2025.

Ponosni smo što će SNH biti domaćin festivala!

Foto: CPMF

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031