Vlada Borisa Johnsona ukida pretplatu za BBC

foto: EPA / Autor: VICKIE FLORES

BBC-jeva TV pristojba će 2027. godine biti ukinuta i bit će zamrznuto financiranje toj medijskoj kući u iduće dvije godine, najavila je britanska vlada, što je potez koji će BBC prisiliti da zatvori određene servise i dodatno smanji troškove, piše Guardian.

Očekuje se da će ministrica kulture, Nadine Dorries, potvrditi da će cijena godišnje pristojbe, koja se treba platiti kako bi se dobio pristup televizijskom programu uživo i servisu iPlayer, ostati 159 funti do 2024. prije nego se malo poveća za iduće tri godine, prenosi Jutarnji list.

Kazala je da će ovo značiti i prekid dosadašnjeg modela financiranja BBC-ja temeljenog na pristojbi, čime će u pitanje doći dugoročna financijska budućnost i uređivačka neovisnost ovog javnog medijskog servisa pod konzervativnom britanskom vladom.

‘Ovo je posljednja objava o plaćanju pristojbe. Dani kad su starijim osobama prijetili zatvorskim kaznama i stalno im kucali na vrata da provjere plaćaju li pristojbu, završeni su. Vrijeme je da porazgovaramo o novim načinima financiranja te o podržavanju i prodaji sjajnog britanskog sadržaja’, kazala je Dorries.

Odluka, koju su potvrdili izvori iz vlade, dio su mjera dizajniranih kako bi premijer Boris Johnson povratio potporu javnosti nakon što su sa svih strana počeli stizati zahtjevi za njegovom ostavkom.

BBC će s Vladom morati pregovarati o posve novom modelu financiranja kad 2027. istekne rok do kojeg smiju ubirati TV pristojbu. Novi oblici financiranja mogli bi uključivati pretplatu gledatelja za sadržaj, djelomičnu privatizaciju ili izravno financiranje od države.

‘Bit će mnogo nezadovoljnih glasova, zabrinutih za sudbinu omiljenih emisija, no BBC će morati naučiti kako uštedjeti, baš kao i sve ostale djelatnosti. Ovo će biti posljednji pregovori o BBC-jevoj TV pristojbi. S poslom počinjemo sljedeći tjedan kako bismo iznašli novu formulu financiranja’, kazala je Dorries. ‘To je kraj BBC-ja kakvog poznajemo.’

Izvor iz vlade dodao je kako je ovo ‘kraj državne televizije’ i pohvalio rast američkih privatnih kompanija poput Netflixa i YouTubea.

Zbog inflacije je BBC-ju bilo dozvoljeno da povisi iznos pristojbe za 5,1 posto, čime će se iznos godišnje pristojbe za gledatelje u travnju povećati na 167 funti godišnje.

BBC je već napravio ozbiljne rezove troškova, ponajprije iza scene, što znači da će se idući krug rezanja odnositi i na program uživo. Publika bi se, stoga, trebala pripremiti da će na BBC-ju biti manje visokobudžetnog dramskog programa i sportskih prijenosa te više jeftinijih emisija, a neki će se kanali posve ugasiti. To bi moglo narušiti povjerenje u BBC ako se publici počne činiti da ne dobivaju pravu vrijednost za svoj novac.

BBC se već počeo pripremati za ukidanje pristojbe, s prijedlozima poput univerzalne pretplate ili financiranja svojeg programa iz poreza – iako bi to moglo potkopati uređivačku neovisnost i ostaviti BBC na milost i nemilost hirovima politike.

No pretvoriti BBC u platformu nalik Netflixu, vrlo je teško zbog vrlo velike popularnosti radija i besplatnih TV servisa koji se ne mogu naplaćivati.

Pregovori o budućnosti financiranja BBC-ja i iznosa pristojbe traju već neko vrijeme, a konačan bi dogovor trebao biti postignut na jesen. Trenutna britanska vlada u više je navrata kritizirala vijesti BBC-ja, tvrdeći da su pristrane te da pregovori o pristojbi utječu na negativno izvještavanje o premijeru.

Otkako je sadašnja koalicija došla na vlast, BBC je pretrpio nekoliko rezova troškova, a Vlada je čak nagovorila tu medijsku kuću da ukine pretplatu svima iznad 75 godina, te onda opet okrivila BBC kad je ta povlastica za starije ukinuta.

O prijedlozima za buduće financiranje, izvor iz BBC-ja je rekao: ‘I prije je bilo sličnih spekulacija. Postoji jako dobar razlog za investiranje u ono što BBC može učiniti za britansku javnost, kreativne industrije i općenito Veliku Britaniju. Sve osim inflacije bi stavilo neprihvatljiv pritisak na BBC-jeve financije nakon više godina rezova.’

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!