Velika pobjeda u borbi za jednake plaće! Novinarka koja je plaćena manje od muškog kolege dobila presudu protiv BBC-a

Voditeljica BBC-a i članica Nacionalnog sindikata novinara Samira Ahmed postigla je danas značajnu pobjedu protiv BBC-a u borbi za jednake plaće.
Europska i međunarodna novinarska federacija (EFJ-IFJ) čestitaju njoj i NUJ-u na izvrsnom i nadahnjujućem radu uz nadu da će pobjeda potaknuti sve novinarke koje traže jednaku plaću da se pridruže sindikatima, a poslodavce u medijima naučiti lekciju.

Novinarka Samira Ahmed, uz podršku Nacionalnog sindikata novinara, prvi se put pojavila u Središnjem londonskom sudu za zapošljavanje 28. listopada 2019. kako bi osporila nejednake plaće na BBC-u.

Ahmed je novinarka i prezenterica BBC-jeve emisije Newswatch od 2012. godine. Na sudu je dokazala da je primila šest puta manju plaću od svog kolege Jeremyja Vinea koji je radio sličnu emisiju Points of View.

Sud je odlučio da je njihov rad u ovim emisijama vrlo sličan uz razliku da je Vine za taj posao plaćen šest puta više nego što je plaćena Samira Ahmed.

Sud je upozorio i na nekonzistentnost i netransparentnu politiku određivanja plaća na BBC-u, dok je generalna tajnica Nacionalnog sindikata novinara Michelle Stanistreet upozorila da je izostanak ozbiljnih pregovora s BBC-jem rezultirao sudskim postupkom.

Samira Ahmed pak kaže: “Nijedna žena ne želi tužiti vlastitog poslodavca. Volim raditi za BBC. Drago mi je što je to riješeno. Željela bih zahvaliti svom sindikatu, pravnom timu, odvjetnici i svim muškarcima i ženama koji su me podržali po pitanju jednake plaće. Sada se radujem što ću moći raditi svoj posao, izvještavati o pričama, a ne biti sama po sebi priča”.

“Ovaj je slučaj zaslužan za rasvjetljavanje skrivene diskriminacije”, rekao je generalni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez. “Takve razlike u plaćama više se ne mogu tolerirati. Ove ekonomske zloupotrebe jednako su ozbiljne kao i seksualno zlostavljanje. Moramo prekinuti ovaj određeni oblik muške dominacije”, zaključio je.

Nacionalni sindikat novinara sada nastavlja vršiti pritisak na BBC da privede kraju sve neriješene sporove vezane za jednaku plaću ženama i muškarcima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!