Uz Svjetski dan slobode medija – nećemo odustati!

Sindikat novinara Hrvatske I Hrvatsko novinarsko društvo na Svjetski dan slobode medija odali su počast novinarma ubijnim u Ukrajini, ali i svim novinarima i novinarkama čija je sloboda rada ugrožena.

U javnoj akciji pet minuta do podne, koja je održana ispred Novinarskog doma, točnije ispred spomen-ploča novinarima ubijenima u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever pročitala je izvatke iz Deklaracije za Ukrajinu iz Perugie u kojoj između ostalog stoji kako je ruska invazija na Ukrajinu još  jednom naglasila suštinsku ulogu neovisnog, etičnog novinarstva, koje informira građane i pomaže im u donošenju životno važnih odluka te koje poziva moćnike na odgovornost.

Potpredsjednik HND-a Branko Mijić je u svom obraćanju kazao kak je svaka naša žrtva  korak bliže onom danu koji u svakom kutu ovog svijeta mora biti dan slobode, a ne pogibija medija. I zato danas ne slavimo dok kolege i prijatelji ginu i skapavaju u tamnicama, danas smo ovdje samo s jednom porukom: Nećemo odustati, istina je na našoj strani. Borba se nastavlja.

Sinidkat novinara Hrvatske u prioćenju poslanom svim redakcijama upozorio je i na  nužnost bolje zaštite novinara i novinarstva kao nezamjenjivih čimbenika svake istinske demokracije. Sve rašireniji nesigurni i neformalni rad u medijima, posebno na brojnim portalima i drugim online medijima, smanjuje mogućnost novinara da zaštite sebe i svoju profesiju, a time obrane i vjerodostojnost medija u kojima rade i surađuju. Povrh svega, brojni poslodavci, ne samo u malim nego i u velikim medijima, zabranjuju novinarima sindikalno organiziranje. Sindikat novinara Hrvatske upozorava da je sindikalno pravo temeljno ljudsko pravo koje nitko novinarima i medijskim radnicima ne smije osporavati, a niti mi kao medijski radnici ne smijemo na te zabrane pristajati. Važno je zaštiti radnička prava medijskih radnika i tako osigurati njihov slobodan i neovisan rad.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara pridružuje se krovnim organizacijama IFJ i EFJ u pozivu vladama i međunarodnim tijelima da rade zajedno s novinarskim sindikatima i udrugama na izradi strogih propisa koji zabranjuju nadzor novinara i priznaju nepovredivost novinarske komunikacije.  Posljednjih mjeseci medijske organizacije i međunarodna tijela izvijestili su o više slučajeva špijunaže medijskih profesionalaca. U srpnju 2021. Otkrivno je da je 180 novinarskih pametnih telefona zaraženo špijunskim softverom Pegasus diljem svijeta, uključujući Mađarsku , Belgiju , Azerbajdžan i Francusku.

IFJ i EFJ pozivaju vlade da u zakone uvrste nepovredivost novinarske komunikacije kako apstraktno tako i u okvirima posebnih zakona i propisa poput onih o nadzoru u zemlji. Pozivamo međunarodnu zajednicu da izgradi regulatorni režim koji će omogućiti inspekciju i regulaciju svih organizacija koje isporučuju proizvode koji imaju sposobnost potkopati temeljna prava i slobode novinara.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031