Kako novinari mogu unaprijediti sustav za borbu protiv nasilja nad ženama

U Zagrebu je održana završna konferencija EU projekta “Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja nad ženama na kojoj je sudjelovao i Sindikat novinara Hrvatske.

Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova bio je nositelj EU projekta, a završetak projekta obilježen je konferencijom pod nazivom „Femicid- regionalni i globalni izazovi“.

Na konferenciji su održane dvije panel rasprave.

Prvi panel nosio je naziv „Femicid kao regionalni i globalni izazov“. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić govorila je o tome što je femicid i u kojoj mjeri je hrvatsko društvo suočeno s problemom femicida, te koji su glavni okidači koji dovode do femicida. Osnovna preporuka pravobraniteljice u smjeru prevencije femicida je edukacija i međusektorska suradnja.

U drugom dijelu konferencije predstavljeni su ciljevi i postignuća u provedbi projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ na kojoj su sudionice panela istaknule glavna iskustva u provedbi projektnih aktivnosti. Sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković, osvrnula se na provedenu analizu presuda te ključne probleme vezane uz procesuiranje nasilja u obitelji koji su uočeni u sklopu istraživanja. Suzana Kikić, predstavnica Policijske akademije iznijela je statističke podatke MUP-a te naglasila izuzetnu važnost i potrebu edukacija policijskih službenika.

Kao predstavnica Sindikata novinara i članica HND-a Maja Sever je govorila o položaju novinara/ki u novim društvenim promjenama s naglaskom na promjenu u medijskom svijetu u kojem su razbijeni stari stereotipi u kojem najvažnije odluke oko uređivanja medija zapravo donose urednici čiju onda etičnost možemo ako je potrebno preispitivati.

S činjenicom da klikovi i gledanost najčešće uređuju medije novinari se svakodnevno suočavaju i traže rješenja koja će biti u skladu s Kodeksom časti novinara.  Sever je naglasila da je tu vrlo važna edukacija, a Medijski kodeks razvijen u sklopu projekta Ureda pravobraniteljice svakako je dobro došao.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić osvrnula se na rezultate kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja na 470 prekršajnih i 655 kaznenih presuda za nasilje prema ženama, najopsežnije istraživanje dosad provedeno u RH na ovu temu.

Tijekom projekta provedena su dva istraživanja: „Stručna analiza pravomoćnih kaznenih presuda o nasilju prema ženama u razdoblju od 2012. do 2016. godine“ na uzorku od 655 kaznenih presuda i „Stručna analiza pravomoćnih prekršajnih presuda o nasilju prema ženama u razdoblju od 2012. do 2016. godine“ na uzorku od 470 pravomoćnih prekršajnih presuda.

Tijekom projekta, uz edukacije, napravljena je analiza medijskog izvještavanja o nasilju prema ženama i femicidu.

Objavljena su dva istraživanja o medijskom izvještavanju o nasilju prema ženama i femicidu.

Objavljen je „Medijski kodeks – vodič za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu temeljem kojeg je potpisan Sporazum o prihvaćanju, izrađene smjernice za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu s 13 medijskih kuća u Hrvatskoj.

Objavljen je dokumentarni film „Žene, mediji, nasilje”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!