Ukrajinski fotoreporter Maks Levin pronađen je mrtav

Autor slike: Evgeniy Datsenko, izvor EFJ

Ukrajinski fotoreporter Maks Levin koji je nestao 13. ožujka dok je izvješavao o ruskoj invaziji Ukrajine u blizini glavnog grada Kijeva, pronađen je mrtav 1. travnja. Pridružujemo se Međunarodnoj i Europskoj novinarska federacija (IFJ-EFJ) i  ukrajinskim podružnicama, NUJU i IMTUU , u osudi namjernih napada na novinare u Ukrajini. Maks Levin sedmi je novinar koji je izgubio život u Ukrajini od početka ruske invazije.

Fotoreporter, Maks Levin, 40, bio je istaknuti freelancer. Njegovo tijelo pronađeno je u petak u selu Huta-Mezhyhirska, saznaje LB.ua , jednom od mjesta u kojima je Maks Levin radio.

U subotu je okružno tužiteljstvo Vyshhorod u priopćenju navelo da su, prema preliminarnim informacijama, g. Levina ubile ruske oružane snage “paljbom iz malokalibarskog oružja”,  kriminalistička istraga o njegovoj smrti je u tijeku. Kolega s kojim je g. Levin putovao, Oleksiy Chernyshov, nije pronađen.

Sve je više dokaza o ratnim zločinima koje su počinili ruski okupatori, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez . “Više nema sumnje da su novinari namjerno gađani. Zato sada na terenu novinari rade bez obilježja “press” kako ne bi bili meta. Još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da osnuje poseban sud koji će istražiti ove ratne zločine i procesuirati počinitelje.”

Najmanje šest novinara ubijeno je otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem veljače:

  • Yevheniy Sakun , ukrajinski snimatelj za TV UŽIVO ubijen 1. ožujka tijekom raketnog napada na TV toranj u Kijevu;
  • Ukrajinski novinar  Viktor Dedov  preminuo je 11. ožujka u Mariupolju nakon što je njegov stan bombardiran;
  • Brent Renaud , američki novinar ubijen u Irpinu 13. ožujka;
  • Pierre Zakrzewski , snimatelj Fox Newsa, i ukrajinska novinarka Oleksandra “Sasha” Kuvshynova , ubijeni su 14. ožujka dok su izvještavali iz Horenke. 
  • Ruska novinarka Oksana Baulina , ubijena je u granatiranju dok je 23. ožujka snimala razaranje u trgovačkom centru u okrugu Podil u Kijevu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!