Udar na slobodu novinara u Francuskoj

O prosvjedima u Francuskoj zbog Zakona o sigurnosti i o tome zašto taj prijedlog zakona ograničava novinarske slobode pričali smo s kolegom Pablom Aiquelom koji je slobodni novinar, član nacionalnog sindikata novinara SNJ-CGT koji je dio  CGT-a, glavne sindikalne konfederacije. Pablo je u organizaciji prosvjeda protiv zakona.

Zakon o sigurnosti, o kojem se u Francuskoj raspravlja, predviđa kažnjavanje  i novinara i civila ako podijele  slike policajaca bez da im zamagle lice.  Zašto francuske vlasti predlažu ovaj zakon?

Zakonodavac predlaže ovaj zakon jer su to tražili policijski sindikati. I predsjednik Macron im je obećao da će donijeti ovu vrstu zakona, kao dio borbe protiv online uznemiravanja. Ali mi smatramo da je ovaj zakon pogrešan i neće zaštititi policajce ništa  više nego što su već zaštićeni. Zakon još nije u potpunosti usvojen. Nacionalna skupština izglasala ga je prošlog petka, i sad mora ići u Senat u siječnju, tako da se nastavljamo boriti. Vlada kaže da predlažu ovakav zakon kako bi zaštitili policajce od objavljivanja i prijetnji na društvenim mrežama. Kažu da će kažnjavati samo ako utvrde lošu namjeru, ali policajac će imati pravo nekoga zaustaviti i onda prepustiti da sudac kasnije utvrđuje je li bila loša namjera ili ne. To ne možemo prihvatiti. Zakon u Francuskoj ne kažnjava zbog namjera, već zbog djela.

Objavljivanje slika na društvenim mrežama s namjerom da se naruši “fizički ili psihološki integritet” dežurnog policajca moglo bi se kazniti zatvorom od godinu dana ili novčanom kaznom do 45.000 eura.

Kako vlada argumentira prijedlog ovakvog zakona?
Kažu da policajcima prijete na društvenim mrežama, da je u nekim gradovima bilo grafita s uvredama, i navode slučaj kada je terorist ubio dva policajca.  Ali to nema nikakve veze s medijima i novinarstvom!

Što ovakav prijedlog zakona znači za novinare u obavljanju posla?
Policajci i sada ne žele da ih novinari i građani snimaju dok rade, neki od njih traže da prestanu snimati. Mislimo da će, ako ovaj zakon usvoji, taj stav biti još izraženiji. A u demokraciji nije prihvatljivo ne dopustiti da javne snage snimaju i  gledaju slobodni građani. Ako se to dogodi, nećemo vidjeti zlostavljanja kao što smo ih vidjeli u Francuskoj prošle srijede, kada su mediji objavili priču o muškarcu kojeg su pretukla 3 policajca uz rasističke uvrede. Bez kamera i građana koji snimaju svojim telefonima ne bismo ništa znali!  Ovaj zakon otvara vrata nekažnjavanju.

Što je učinio vaš sindikat?

Pokrenuli smo pokret, četiri sindikata novinara i Ligue des droits de l’homme (Liga za ljudska prava), a pridružile su nam se udruge novinara, slobodni novinari redakcije, sindikati filmskih radnika , autori dokumentarnih filmova i mnoge druge organizacije. Počeli smo s 20 organizacija, a dva tjedna kasnije imamo ih 70!!
Konfederacija radnika CGT, kojoj pripada moj sindikat, daje svu logističku podršku (zvučna, sigurnosna, itd.), A svi zajedno smo pisali zastupnicima Narodne skupštine i organiziramo prosvjede. Prošli tjedan ispred Eiffelovog tornja bilo je 15 000 ljudi, danas očekujemo puno više. I marširat ćemo za  slobodu, prema trgu Bastille na kojem su pokopani ljudi,  građani, koji su se 1830. godine borili za obranu slobode tiska.

Koje su glavne poruke prosvjeda?

Tražimo zaustavljanje donošenja zakona. Ne samo članak 24, o  snimanju policajaca, već i članci 21 i 22, koji omogućava policajcima da snimaju i koriste dronove za snimanje prosvjeda, a te slike koriste za komunikaciju. Zapravo, vlada želi preuzeti kontrolu nad audiovizualnom naracijom, želi ukloniti ljude koji snimaju i emitiraju i objavljivati vlastite slike. Ne možemo dopustiti da se to dogodi. Kako možemo kritizirati neliberalne vlade, Mađarsku ili Poljsku, ako to činimo u Francuskoj?

Uoči Dana ljudskih prava takav bi zakon predstavljao ozbiljnu povredu prava na informaciju, poštivanje privatnog života i slobodu mirnog okupljanja, tri uvjeta koja su ipak ključna za pravo na slobodu izražavanja.

Da, zato smo vrlo ohrabreni podrškom UNHRC-a, koji šalju poruke francuskoj vladi, kao i IFJ i EFJ koji su poslali glavne tajnike kako bi s nama išli na sastanak s francuskim ministrom. Pridružili su nam se mnogi pokreti i udruge koje brane prava. Video koji je ovih dana objavljen s policijskim nasiljem dokaz je da moramo nastaviti snimati. Naš marš za slobode bio je zabranjen zbog problema s koronom, ali mi smo se obratili sudu i jučer smo stekli pravo na marš. Sigurni smo da će ljudi izaći na ulice. Bit će gotovo stotinu prosvjeda diljem Francuske. Ljude ćemo privući jasnom porukom: ovo nije korporativni problem.  Nije problem samo novinarima, problem je i svih građana. Problem je društva ako novinari ne mogu raditi svoj posao.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!