Ubijena novinarka Al Jazeere dok je izvještavala o izraelskoj ofenzivi

Izraelske snage ubile su 51-godišnju novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh dok je pratila izraelsku akciju u izbjegličkom kampu u gradu Jeninu. Pogođena je metkom u glavu.

Okolnosti njezine smrti još nisu jasne, ali video snimka događaja pokazuje da je Abu Akleh pogođena u glavu, ističe Al Jazeerina Nida Ibrahim.

“Ono što za sada znamo je da je palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo njezinu smrt. Shireen Abu Akleh je izvještavala o događajima koji su se odvijali u Jeninu, točnije, izraelskom napadu na grad na sjeveru okupirane Zapadne obale, kada je pogođena metkom u glavu”, rekla je Ibrahim, kako prenosi Al Jazeera.

Govoreći u suzama, Ibrahim je kazala da je Abu Akleh bila „veoma poštovana novinarka“ koja je radila za Al Jazeeru od početka druge palestinske Intifade 2000. godine. U vrijeme kada je pogođena, nosila je zaštitni prsluk sa natpisom “PRESS”.

Shatha Hanaysha, koja je putovala istim vozilom kao i Abu Akleh, rekla je Al Jazeeri da je izraelska vojska bila odlučna da „puca da ubije“.

„Svi smo imali šljemove i prsluke. Bilo nas je četvero u izloženom području. Nije bilo konfrontacije ili pucnjeva od strane Palestinaca“, rekla je. „Okupatorska vojska nije prestala pucati niti kada je Abu Akleh oborena“.

Šef ureda Al Jazeere u Ramallahu Walid al-Omary, rekao je da nije bilo pucnjave od strane Palestinaca, suprotstavljajući se izraelskim tvdnjama o događaju, u kojima je vojska spomenula i tu mogućnost.

Al Jazeera Media Network u priopćenju je osudio “ubojstvo” kojim se krše “međunarodni zakoni i norme”, te je smrt Abu Akleh nazvao “gnusnim zločinom kojim se mediji žele spriječiti da ispune svoj zadatak “.

„Odgovornim za ubojstvo Shireen držimo izraelsku vladu i okupatorske snage“, navedeno je u priopćenju.

„Kao novinari, nastavljamo dalje. Naša misija je da nastavimo. Nećemo biti ušutkani, usprkos pokušajima da nas se utiša. Naša misija je da uvijek informiramo svijet o onome što se događa. To je važnije“, rekao je Giles Trendle, direktor Al Jazeere.

U napadu je stradao i palestinski novinar Ali Samoudi koji je pogođen metkom u leđa. U stabilnom je stanju.

Sindikat novinara Hrvatske ovim putem izražava duboku sućut obitelji i kolegama ubijene novinarke i još jednom podsjećamo: Novinarstvo nije zločin!

Foto: Al Jazeera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!