Ubijen još jedan novinar u Ukrajini

Novinar i snimatelj francuske televizije BFM Frédéric Leclerc-Imhoff podlegao je od posljedica smrtnog ranjavanja dok je izvještavao o evakuaciji civila iz gradova Severodonjecka i Lišičanka u Ukrajini. U napadu je lakše ozlijeđen njegov kolega Maxime Brancht, izvijestila je Europska federacija novinara.

Regionalni guverner Luganska rekao je 30. svibnja poslijepodne da su Rusi granatirali automobil koji je krenuo u evakuaciju deset civila. Frédéric Leclerc-Imhoff sjedio je u automobilu koji je pratio evakuaciju kada je komad gelera probio oklopno vozilo i pogodio novinara u vrat. S njim su bili i novinar Maxime Brandstaetter, koji je lakše ozlijeđen, te njihova fikserica Oksana Leuta, koja nije pogođena.

Frédéric Leclerc-Imhoff, 32 godine, radio je za francuski komercijalni kanal BFM TV šest godina kao slobodni snimatelj. Ovo je bio njegov drugi zadatak u Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače.

Redakcija BFM TV-a poručila je: “Bol je ogromna. Frédéric je bio hrabar i diskretan novinar. Izgubili smo kolegu i prijatelja. Naše misli su s njegovom obitelji, njegovim prijateljima i Maximeom Branchtom koji je bio s njim i s kojim smo razgovarali”.

Leclerc-Imhoff je 12. medijski djelatnik ubijen koji je ubijen dok je izvještavao o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Predsjednik Nacionalnog udruženja novinara Ukrajine (NUJU) Sergij Tomilenko rekao je: “Danas su deseci ukrajinskih i međunarodnih novinara na prvoj crti bojišnice. Svake minute riskiraju svoje živote kako bi svijetu rekli istinu o ovom nepravednom ratu. Novinari su važni! Zahtijevamo poseban sud nad Rusijom za zločine nad civilima, protiv novinara.”

Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez rekao je: “Duboko smo tužni zbog ove tragične vijesti i naše misli su s Frédéricovom rodbinom. Ovaj zločin ne može ostati nekažnjen. Odajemo počast svim novinarima koji su riskirali svoje živote od početka sukoba i zahvaljujemo im na radu koji rade na informiranju građana diljem svijeta.”

Sindikat novinara Hrvatske i ovim putem izražava duboku sućut obiteljima i prijateljima naših ubijenih kolegica i kolega.

Foto: BFMTV

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!