U Nizozemskoj “stisnuli” poslodavce pa osigurali povišicu

Foto: NVJ

Nizozemska udruga novinara (NVJ) dogovorila je s dva glavna poslodavca, DPG-om i Mediahuisom, povećanje plaća slobodnim i zaposlenim novinarkama i novinarima.

No, do dogovora nije došlo glatko.

Članice i članovi NVJ-a proteklih mjeseci provodili su obustave rada, kako bi se izvršio pritisak na pregovore, pod sloganom “Vratite nam naše plaće”.

U listopadu su neke informativne redakcije prekinule rad i otišle na “pauzu za kavu”, dok u studenom neke medijske stranice nisu ažurirane sat vremena. Krajem studenoga oko 1000 novinarki i novinara uz podršku NVJ-a privremeno je napustilo svoja radna mjesta i istaklo transparente ispred svojih medijskih kuća.

NVJ procjenjuje da je kupovna moć novinarki i novinara drastično pala zbog inflacije. Zato su i tražili 10 postotno povećanje. DPG i Mediahauis pristali su na povećanje plaća za iduću godinu od 9,4 posto, a dodatnih 2% povećanja ide u 2025. godini.

No, pred NVJ je i dalje dosta posla.

Za prava slobodnih i zaposlenih novinara

“Ugodno smo iznenađeni ovim prijedlogom i vidimo ga kao dobar način da se pregovori o kolektivnom ugovoru pomaknu s mrtve točke”, objavio je NVJ na svojoj internetskoj stranici.

NVJ sada poziva na što brži nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru kako bi se riješila preostala pitanja o kojima još nije bilo riječi, poput plaća pripravnika, opterećenja poslom i mirovina.

Još 2018. godine NVJ je donio plan jednakog tretmana slobodnih i zaposlenih novinara, s ciljem da se cijene rada slobodnih novinara izjednače s onima zaposlenih novinara i poboljša opći status slobodnih novinara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031