Turska: Dvadeset novinara, uključujući vodstvo TGS-a, na crnoj listi policije

Autor fotografije: TGS   Izvor: EFJ

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se partnerskim organizacijama Brzog odgovora na slobodu medija (MFRR) u izražavanju solidarnosti s 20 novinara koji su zbog pisanja stavljeni na crnu listu turske Glavne uprave za sigurnost (EGM) te se pridružila Turskom sindikatu novinara (TGS) u osudi očitog pokušaja zastrašivanja neovisnih novinara i sindikalista.

Dana 5. rujna novinska agencija Mezopotamya (MA) objavila je da je Glavna uprava za sigurnost (EGM) stavila na crnu listu 20 novinara zbog pisanj za internetski časopis Journalist Post, časopis koji vode novinari koji žive u egzilu. Protiv njih još nije pokrenut sudski postupak. Povjerljivi dokument, koji sadrži crnu listu, otkriven je tijekom suđenja glavnoj urednici MA Dicle Müftüoğlu, kojoj se sudi pod optužbama za terorizam. Prema medijskim izvješćima, popis je pripremljen na temelju obavještajnih podataka prikupljenih protiv pokreta Fethullaha Gülena za policijske odjele za borbu protiv terorizma. Na temelju ovih obavještajnih podataka, EGM Odjel za vanjske odnose turske policije klasificirao je Journalist Post kao da ga vodi mreža povezana s Fethullahom Gülenom.

Od 2020. godine objavljena su četiri broja časopisa u sklopu kampanje solidarnosti za slobodu izražavanja i slobodu medija diljem svijeta. Sadržavala su 74 članka, intervjua, vijesti i analize koje su napisali novinari i akademici iz 32 različite zemlje, dostupnih na turskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Popis uključuje imena novinara koji su sudjelovali u vođenju časopisa ili surađivali s njim, njihove identifikacijske brojeve, njihove položaje i imaju li unos sa svojim identifikacijskim brojevima na Nacionalnoj pravosudnoj mreži (UYAP). Navedeni novinari su: Engin Sağ, Şemsi Açıkgöz, Mustafa Kılıç, Yüksek Durgut, Ramiz Kılıçarslan, Necdet Çelik, Hasan Cücük, İsmail Muhammet Sağıroğlu, Enes Cansever, Basri Doğan, Türkmen Terzi , Vedat Demir, Rabia Yavuz Türoğ, Yunus Nur Kılıç, Erkan Pehlivan, Erkin Emet, Dicle Müftüoğlu, Dicle Fırat (supredsjedavajući Udruženja novinara DFG), Mustafa Kuleli (generalni sekretar Sindikata novinara Turske i potpredsjednik EFJ) i Gökhan Durmuş (predsjednik Sindikata novinara Turske).

Naveden među 20 novinara, potpredsjednik EFJ Mustafa Kuleli reagirao je:

“Erdoganov režim pokušava kriminalizirati novinarstvo i zagovaranje stavljajući ih uz bok terorizmu. Pokušavaju nas zastrašiti. I dalje ćemo braniti novinare, novinarstvo i demokraciju. Kao što sam napisao u svom članku koji me doveo na crnu listu: Turska je veća od Erdogana. Narod Turske će na kraju pobijediti tiraniju i despotizam.”

Naše organizacije pozivaju turske vlasti da prekinu represiju nad zagovornicima slobode medija i obustave sudske postupke protiv navedenih novinara. Trideset i osam novinara i medijskih djelatnika još uvijek je iza rešetaka u turskim zatvorima jer su radili svoj posao u javnom interesu.

  • Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF)
  • Europska federacija novinara (EFJ)
  • Međunarodni institut za tisak (IPI)
  • OBC Transeuropa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031