Svjetski dan slobode medija! Bez lokalnog nema globalnog.

Organizirani, bit ćemo zaštićeni!

U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske upozorava na sve lošiji radni i profesionalni položaj novinara, te poziva svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da taj dan obilježe 22. simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine tijekom koje će u 11,55 sati u redakcijama i u eter pročitati priopćenje SNH.

Problemi u medijskom sektoru i pritisci na novinare gomilaju se godinama u cijelome svijetu, a dodatno su ubrzani pandemijom COVID-19 i gospodarskim posljedicama koje ona izaziva. Rad od kuće, koji je privremeno masovno uveden u medijima, prijeti da se pretvori u stalni neformalni i nesigurni rad za novinare čime se dodatno sužavaju njihova radna i profesionalna prava. U nekim našim medijima poslodavci su već unaprijed smanjili radni prostor i inventar u redakcijama, pa će u post-COVID povratku na radna mjesta po dva novinara dijeliti jedan stol i jedno računalo!

Još je cijeli niz neriješenih problema u hrvatskom medijskom sektoru, primjerice još nije donesena medijska strategija o kojoj se govori godinama. Zakonska regulativa ima mnogo manjkavosti i potrebno ju je osuvremeniti i precizirati kako bi se omogućila ključna uloga medija u demokratskom društvu i onemogućila politička kontrola nad medijima. To se prije svega odnosi na Zakon o medijima, ali i na Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji kojim se, prema izvještaju Reportera bez granica, javni servis prepušta političkoj vladajućoj većini i njezinu uplitanju u kadrovsku politiku i donošenje redakcijskih odluka. Potrebne su i izmjene u Zakonu o elektroničkim medijima kako bi se spriječio očiti porast i govora mržnje i napada na novinare.

Promjene su nužne i u Kaznenom zakonu kojim se regulira kleveta temeljem čega osobe iz javnog i političkog života podižu stotine tzv. SLAPP tužbi protiv novinara, a radi zastrašivanja i iscrpljivanja medija velikim odštetnim zahtjevima. Nova anketa pokazuje da su i dalje na snazi 942 takve tužbe protiv novinara i medija što je veliko opterećenje, pogotovo za manje medije.

Ovaj Svjetski dan slobode medija posvećujemo i lokalnim medijima. Kampanjom pod nazivom Lokalni mediji građanima, ne šerifima! kojom uoči lokalnih izbora želimo upozoriti na probleme lokalnih medija i na nužnost definiranja novih modela za njihovo djelovanje.

Problema je sve više, a solidarnosti među novinarima, izgleda, sve manje. Stoga Sindikat novinara Hrvatske poziva sve novinare i medijske radnike na solidarnost i zajedništvo u obrani temeljnog ljudskog prava na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje čime najbolje mogu zaštititi svoja sve ugroženija radna i profesionalna prava. Nekad su hrvatski novinari imali 11 potpisanih kolektivnih ugovora na razini medijskih kuća. Danas imaju novopotpisana samo dva i jedan koji se primjenjuje uz niz aneksa kojima se prava ograničavaju. Želimo li bolje radne i profesionalne uvjete, nemojmo čekati da nam ih riješi netko odozgo. Organizirajmo se i potaknimo promjene odozdo! Novinarstvo je javno dobro, pa možemo računati i na podršku javnosti. Za to se i dalje borimo.

Za Sindikat novinara Hrvatske:

Maja Sever, predsjednica

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!