Sve je teže raditi novinarski posao, a posebno je teško novinarkama

U novom istraživanju koje je pokrenuo Savez novinarskih sindikata u Španjolskoj (FeSP), 52% novinara kaže da im se profesionalna i radna situacija pogoršala, 45% ukazuje na veće opterećenje s istim primanjima, a 39% slobodnih novinara kaže da imaju manje zadataka, prenosi EFJ.

Savez novinarskih sindikata-FeSP pokrenuo je istraživanje u listopadu i studenom 2022. kako bi saznao utjecaj pandemije na profesionalni položaj novinarki i slobodnih novinara na nacionalnoj razini, kao i kako bi identificirao moguće potrebe za usavršavanjem, uglavnom u vezi s ICT alati koji bi mogli pomoći u poboljšanju njihove zapošljivosti i prilagodbe novom digitalnom okruženju i novim oblicima rada na daljinu.

52,3% stručnjaka koji su odgovorili na anketu smatra da im se radna i profesionalna situacija pogoršala nakon pandemije:

45,3% navodi veće opterećenje za istu plaću kao prije pandemije
39,6% ima manje posla kao freelanceri
33% ima manju plaću
28,3% ima psihičkih problema
25,5% teže usklađuje posao i obitelj ili privatni život
17% povezuje četiri druga uzroka: gubitak posla, poteškoće u prilagodbi radu na daljinu i/ili novim tehnologijama; tjelesne zdravstvene probleme i poteškoće vezane uz nedostatak sigurnosti u razvoju vlastitog posla.

72,6% ispitanica su žene od kojih se 87,8% profesionalno bavi novinarstvom, 36% su slobodne novinarke, najviše ih radi kao slobodne novinarke za razne medije (25%) i one koji rade za digitalne medije (24,3%). Zatim 16,2% radi u komunikacijskom odjelu privatne tvrtke, slijede one koji rade u komunikacijskoj agenciji (15,6%), te 13,9% koji rade za dnevne tiskane medije.

Važan podatak je i da su 41,4% profesionalci učlanjeni u sindikate, dok 53,3% sudjeluju ili su članovi drugih strukovnih organizacija.

Nasilje na internetu: sve veća prijetnja novinarkama

Istraživanje je nastojalo utvrditi jesu li novinari izloženi rodno uvjetovanom nasilju. 46,9% ispitanika reklo je da je doživjelo neku vrstu rodno uvjetovanog uznemiravanja ili napada. Među njima, 48,5% reklo je da su tijekom svog rada primili seksističke uvrede; što je još ozbiljnije, 35% je reklo da su bili uznemiravani na radnom mjestu jer su žene, a 26,5% je reklo da su bili seksualno uznemiravani u svom profesionalnom okruženju.

Što se tiče novih oblika nasilja, 32,4% reklo je da su bili žrtve prijetnji ili vrijeđanja na društvenim mrežama, a 16,2% reklo je da su bili žrtve internetskog nasilja. Nasilje na internetu identificirano je kao jedna od najzabrinjavajućih prijetnji sigurnosti i radu novinarki, kao i jednakosti u našim medijima i slobodi informiranja.

Ovo istraživanje djelomično je financirala Europska komisija kroz zajednički projekt EFJ-a i Europske konfederacije sindikata (ETUC) „Sindikati za pravedan oporavak“.

Istraživanje Sindikata novinara Hrvatske o radnom statusu nestandardnih radnika u medijima, u sklopu projekta “Sindikati za pravedan oporavak”, otkrilo je slične rezultate kao i španjolsko, također s naglaskom da je novinarkama teže raditi svoj posao u odnosu na kolege.

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!