Suradnjom do veće sigurnosti novinara i medijskih djelatnika

Nikada nije bilo lako raditi novinarski posao. No, specifičnost današnjeg vremena su sve učestalije prijetnje, prvenstveno sigurnosne, upućene novinarima i medijskim djelatnicima.

Zbog togu su Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske s Ministarstvom unutarnjih poslova nedavno dogovorili suradnju o postupanjima policije na javnim okupljanjima i u slučaju da novinari i medijski djelatnici budu žrtve kaznenih djela tijekom obavljanja zadataka.

Na današnjem sastanku s predstavnicima medija, te medijskih udruženja koji predstavljaju većinu medija u Hrvatskoj, prezentirali smo Sporazum o suradnji, Protokol o postupanju policije kod kaznenog djela protiv novinara na zadatku i Protokol o postupanju policije, novinara i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti. Pozivamo vas i da se sami upoznate s ovim dokumentima.

Predstavnica MUP-a, Marina Mandić, istaknula je da se Protokolima uspostavlja proces i predstavila konkretne korake primjene. Protokol o postupanju na javnim okupljanjima prvi je put aktiviran tijekom tri paralelna prosvjeda koji su se odvijali nakon početka strašnih sukoba u Izraelu i Gazi.

“Neki novinari su znali za Protokol, neki nisu. Svi se su došli javiti jer su prepoznali glasnogovornicu nadležne policijske uprave koja je ujedno kontakt osoba novinarima i medijskim djelatnicima za pitanja sigurnosti na okupljanju. U ovom slučaju novinari nisu koristili protokolom definirano sigurno mjesto, ali su pozdravili činjenicu da ono postoji“, opisala je Mandić kako je protekla prva primjena Protokola.

Predstavnik HUP – Udruge novinskih izdavača Tomislav Wruss pozdravio je činjenicu da se na ovaj način strukturira postupanje policije prilikom događaja visokog sigurnosnog rizika. Isto je pozdravio i predstavnik Hrvatske udruge digitalnih izdavača Ozren Kronja, kao i direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum i predstavnik HRT-a Renato Kunić.

Sastanak je bio odlična prilika i da predstavnike poslodavaca detaljnije upoznamo s aktivnostima Ministarstva kulture i medija. Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila izvijestila je kako i dalje rade na edukaciji sutkinja i sudaca po pitanju SLAPP-a, te o kampanji Vijeća Europe o sigurnosti novinara.

“Ta kampanja je platforma koja je otvorena za što više sudionika koji mogu osmisliti korisne mjere za zaštitu sigurnosti novinara“, pojasnila je Vaniček-Fila i dodala da je i u Nacionalnom planu razvoja kulture i medija, koji je u izradi, prva mjera upravo zaštita sigurnosti novinara i poboljšanje položaja struke.

Vremena su izazovna, problema je puno, no razgovor je svakako najbolji način da se oni počnu rješavati. Zato i vjerujemo da je današnji sastanak tek prvi u nizu sastanaka s poslodavcima u medijima i početak socijalnog dijaloga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!