Sud u Rusiji likvidirao Sindikat novinara i medijskih djelatnika

Moskovski gradski sud raspustio je danas Sindikat novinara i medijskih djelatnika (JMWU), neovisnu reprezentativnu organizaciju novinara i medijskih djelatnika u Rusiji. Europska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) oštro osuđuju ovo nelegitimno političko suđenje, temeljeno na lažnim optužbama. IFJ i EFJ će nastaviti podržavati svoju podružnicu JMWU.

Svesrdnu podršku imaju i od Sindikata novinara Hrvatske.

Nije iznenađujuće da je Gradski sud u Moskvi u srijedu u potpunosti slijedio zahtjev tužiteljstva za likvidaciju nezavisnog novinarskog sindikata JMWU, povezanog s EFJ i IFJ.

Tužitelj je tvrdio da članovi sindikata nisu plaćali članarinu te da su njegovi predstavnici sudjelovali u “neovlaštenim akcijama”, uključujući podršku ruskom novinaru Ivanu Safronovu, nedavno osuđenom na 22 godine zatvora zbog navodne izdaje.

Odvjetnik JMWU-a osporio je sve optužbe, pokazujući nezakonitost i neutemeljenost kaznenog progona. No sudac je samo uzeo u obzir neutemeljene tvrdnje tužitelja.

“Ova sudska odluka neće imati nikakvog utjecaja na naše podružnice, koje će nastaviti obavljati svoju novinarsku misiju nastavljajući govoriti istinu o situaciji u Rusiji. Rusko pravosuđe griješi ako misli da staje na kraj našoj profesionalnoj predanost služenju javnosti”, rekao je tajnik ureda JMWU-a Andrei Jvirblis.

“Ovo je očito političko suđenje s jedinim ciljem zastrašivanja neovisnih novinara i sprječavanja da se ujedine kako bi razotkrili višestruka i sve veća kršenja slobode tiska u Rusiji”, rekli su glavni tajnici IFJ-a i EFJ-a Anthony Bellanger i Ricardo Gutiérrez.

“Ova osuda je izigravanje pravde i stoga nastavljamo smatrati JMWU reprezentativnim i vjerodostojnim sindikatom u Rusiji. JMWU ostaje član IFJ-a i EFJ-a i nastavit ćemo pružati svu potrebnu potporu za nastavak svoje aktivnosti”.

Foto: Sindikat novinara i medijskih djelatnika Rusije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!