Štrajkamo jer nismo sluge! Mi smo javna RTV!

Sindikat novinara Hrvatske iskazuje podršku kolegicama i kolegama koji su krenuli u štrajk na RTV Slovenije. Upozoravaju da su došli do točke u kojoj su postojanje javnog RTV servisa i status
njezinih zaposlenika ozbiljno su ugroženi. Već mjesecima Odbor sindikata novinara i novinarskih udruga RTV-a skreće pozornost na štetne programske i kadrovske poteze RTV vodstva.  Ovih dana Odbor sindikata novinara odlučio je stupiti u štrajk. Štrajkaški odbor koji broji više od 160 članova predstavljajući različite RTV odjele koji počinju s pripremama za štrajk upozorenja 23. svibnja.
Situacija postaje neizdrživa, a ugled javnih medija pada zbog neprofesionalnih i štetnih poteza uprave i samovolje programskog vijeća, poručuju iz sindikata te dodaju kako je kvalitetni program na RTV Slovenije izbrisan, ne poštuju se profesionalni kriteriji, novinarska i uređivačka automija, uvjeti rada su sve lošiji. Mnogi zaposlenici odlaze jer više ne mogu raditi u takvim uvjetima. Oni koji progovaraju o problemima  suočavaju se s kampanjama blaćenja, kaznama i mobingom.
Glavni ravnatelj RTV-a, aktivno surađuje s predsjednikom Programskog vijeća u prijetnjama i kažnjavanju zaposlenika, čak i zanemarujući potencijalnu nezakonitost nekih od ovih radnji.
Zahtjevi štrajkaškog odbora su:
1. novinarska,  uređivačka i institucionalna autonomija.
2. dogovor o kadrovskoj politici i kolektivne pregovore za povećanje najnižih plaća na RTV-u.
3. socijalni dijalog s upravom javne ustanove.
4. plaćeni štrajk.
5. Ako se do 30. svibnja 2022. ne postigne dogovor o rješavanju štrajkaških zahtjeva, najavljuju zahtjev za ostavkom predsjednika RTV-a Andreja Graha Whatmougha, programskog vijeća PeteraGregorčiča, glavne urednice Informativnog programa TVS Jadranke Rebernik i v. d. glavnog urednika MMC-a Igora Pirkoviča.

Štrajkamo jer nismo sluge! Mi smo javna RTV! Poručuju kolegice i kolege iz Slovenije, a mi im šaljemo podrušku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!