Strah nas je što bi bilo da nema “bombastičnih” naslova novinara

“Percepcija javnosti uglavnom je vođena s bombastičnim napisima u novinama. Bombastični napisi u novinama, to isto znate, su u principu jednostrani, novinari ih stavljaju radi čitatelja i što veće čitanosti, a ne zbog onoga što se stvarno dogodilo, ne znam što će novinari napisati, ali se onda na ovakav način tenzije nepotrebno dižu”, izjavio je glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković odgovarajući na novinarska pitanja oko okolnosti slučaja grupnog silovanja maloljetnice i odluke suca tog suda da osumnjičenike pusti da se brane sa slobode.

Glasnogovornik tom prilikom nije demantirao ništa što je napisano u medijima, tek je rekao da su u medijima izneseni detalji iz kaznene prijave.

U priopćenju suda pak stoji samo da “podaci koji se nalaze u spisu, a koji govore o kontaktima žrtve i osumnjičenika nakon događaja koje je prijavila, ne odgovaraju medijskim napisima i dosadašnjim izvještavanjima o ovom događaju.”

Ne ulazeći u pravo suda i suca da na temelju poznavanja prava i zakona donose odluke ne možemo ostati ravnodušni prema činjenici da jedan sudac na pitanje zašto nije određen istražni zatvor krivnju praktički svaljuje na novinare i optužuje nas da nam nije stalo ni do žrtve, ni vladavine prava nego da smo jedino vođeni motivom čitanosti.

Sud na raspolaganju ima svoje alate, a mi novinari svoje. Činjenica da nitko nije demantirao tekst iz Zadarski.hr, koji je i otvorio ovu priču, dovoljno govori za sebe.

Poučeni iskustvom, strah nas je što bi bilo da nije bilo novinara i “bombastičnih naslova” u ovom konkretnom slučaju. Nemali broj puta upravo je medijsko praćenje pojedinih slučajeva omogućilo da se sustav pokrene.

Vjerujemo da je tako i u ovom slučaju kao što vjerujemo da novinari koji izvještavaju nisu vođeni motivima čitanosti ili bombastičnim naslovima nego željom da zaštite žrtvu jer to je naš posao.

Jednako kao što je posao sudaca podložan javnoj kritici, novinarski posao još je podložniji i izloženiji kritikama. I to je u redu, ali kritike moraju biti utemeljene u činjenicama, a ne u proizvoljnom iznošenju mišljenja o motivima novinara.

Kada se još uzme u obzir kako nije prvi put da hrvatsko pravosuđe iznenadi i stručnu i ostalu javnost s dubioznim odlukama vjerujemo da je sasvim u redu da novinari, zbog zaštite žrtve, nastave pozorno pratiti ovaj slučaj držeći se utvrđenih profesionalnih standarda novinarske struke bez da se omalovažavaju ili ocrnjuju motivi zbog kojih to rade.

Sindikat novinara Hrvatske

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!