Stotinu afganistanskih novinarki traže pomoć

foto: EPA

“PANIKA i strah” vladaju među afganistanskim novinarima, osobito novinarkama, izvijestila je Međunarodna novinarska federacija (IFJ), istaknuvši da je primila “stotine zahtjeva za pomoć” medijskih radnika na terenu.

“Uvid koji IFJ ima u stanje na terenu i brojni zahtjevi za žurnu pomoć pokazuju da u zajednici afganistanskih medija vladaju panika i strah”, upozorila je međunarodna organizacija koja je otvorila poseban Afganistanski fond solidarnosti u okviru  IFJ sigurnosnog fonda  za daljnju  potporu i poziva one koji mogu dati donaciju da se uključe. Sva prikupljena sredstva ići će izravno na pružanje podrške afganistanskim kolegama.

“Primili smo stotine zahtjeva za pomoć – bilo za evakuaciju, bilo za pomoć onima koji zbog prijetnja bježe iz jedne afganistanske pokrajine u drugu”, piše u priopćenju Jeremy Dear, zamjenik glavnog tajnika IFJ-a.

Većina su žene

Većina novinara koji pokušavaju otići iz zemlje su žene, dodaje taj dužnosnik, zadužen za koordinaciju rada IFJ-a u Afganistanu.

Na terenu “novinarkama je onemogućen rad, neka glasila su se morala zatvoriti”, rekao je. Oni koji pokušavaju raditi svoj posao čine to “pod prijetnjom i veoma su ograničeni u izvještavanju”. Unatoč “propagandi po kojoj se talibani neće osvećivati, izvješća govore o potrazi za novinarima na kućnom pragu i o prijetnjama kojima su mnogi izloženi”, dodaje Dear.

Talibanske snage ovog su tjedna zabranile novinarima Shabnam Dawran (lijevo) i Khadija Amin (desno) javne radiotelevizije Radio televizije Afganistan da rade u uredima te postaje. Izvor: Twitter

Njemački Deutsche Welle (DW) objavio je da su talibani u potrazi za njegovom novinarkom, koja je sada u Njemačkoj, u srijedu ubili člana njezine obitelji, a drugog teško ranili. Odbor za zaštitu novinara (CPJ), nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku, objavio je u srijedu da su talibani ovog tjedna pretražili kuće “barem četvero novinara i medijskih radnika” i da je nekoliko novinara koji su izvještavali o prosvjedima u Jalalabadu, u pokrajini Nangarharu, na istoku zemlje, bilo napadnuto.

Sindikat novinar Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo pridružili su se se naporima kolegica i kolega diljem Europe i svijete da pomognu afganistanskim novinarima, posebno novinarkama i drugim medijskim djelatnicima u sklopu napora za evakuaciju. Od hrvatskih vlasti zatražili su da se aktivno uključe u  organizaciju spašavanja najugroženijih u događanjima u Afganistanu, a novinarke i novinari  na žalost su u iznimno teškoj situaciji.

U okviru akcije koju koordinira Međunarodna federacija novinara (International Federation of Journalists – IFJ) Nizozemska vlada do sada je pristala pomoći 15 afganistanskih medijskih radnika/ca. U akciju pomoći uključile su se i brojne druge zemlje. Vlada Velike Britanije raspravlja o brojkama s tamošnjom strukovnom udrugom novinara (National Union of Journalists – NUJ).  Pakistan je spasio čak 311 medijskih radnika/ca, dok je Kanada uspostavila poseban program za pomoć.

Akciju pomoći koordinira Međunarodna federacija novinara (IFJ), prema njihovim podacima “više od 1.200 novinara i medijskih radnika već je izgubilo posao, mnogi više ih je ugroženo” u Afganistanu, jer prijetnja nasiljem raste i mediji su prisiljeni zatvoriti se nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad velikim dijelom zemlje.

Predsjednik Zoran Milanović podržao je inicijativu Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva da se pomogne afganistanskim novinarima i novinarkama kojima je život u neposrednoj opasnosti, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!