Stiže nam Europski festival novinarstva i medijske pismenosti

Konzorcij sedam europskih organizacija, uključujući Europsku federaciju novinara (EFJ), od Europske komisije dobio je značajnu potporu za organizaciju Europskog festivala novinarstva i medijske pismenosti.

Festival označava značajan odmak od prethodnih inicijativa na tom polju. Prvo izdanje održat će se u Firenci u veljači 2024. dok će drugo izdanje ugostiti naš Zagreb, u veljači 2025.

Koordiniran od strane Centra za medijski pluralizam i slobodu medija (CMPF), festival namjerava postati platforma za dijalog i razmjenu, povezujući novinare i osobe koje promiču medijsku pismenost s europskim građanima. Još je nekoliko inicijativa zbog koje se ovaj festival izdvaja od sličnih poduhvata.

Zajednički napor svih skupina za trajan učinak

Projekt obuhvaća pristup odozdo prema gore i više dionika. Oslanja se na bogatu stručnost i znanje konzorcija organizacija s jakim mrežama novinara, medija javnih servisa, stručnjaka za medijsku pismenost i nastavnika te medijskih istraživača diljem EU-a.

Ovaj zajednički napor osigurava da će se festival baviti najhitnijim i najrelevantnijim pitanjima u novinarstvu i informiranom građanstvu, postajući europska platforma za raspravu za profesionalce, donositelje odluka i građane.

Dvostruki fokus na novinarstvo i medijsku pismenost

Posebnost festivala naglašena je njegovim dvostrukim fokusom. Duboko će promišljati o evoluirajućoj ulozi novinarstva u medijskom krajoliku koji se brzo mijenja, ali i o ključnoj dimenziji – opremanju građana vještinama dešifriranja informacija i smislene upotrebe tehnologije i medija.

Baveći se ovim dvjema međusobno povezanim temama, festival će doprinijeti osnaživanju građana znanjem i vještinama potrebnim za kritičko bavljenje medijskim sadržajem i razumijevanje dinamike razvoja novinarstva.

Putujuća proslava kao poticaj europskim zajednicama za angažiranje

Festival će biti putujući, kretati se kroz različite europske gradove kako bi promovirao kulturnu raznolikost i angažman. Prvo izdanje trebalo bi se održati u gradu Firenci, Italija, u veljači 2024., nakon čega će uslijediti drugo izdanje u Zagrebu, Hrvatska, u veljači 2025.

Ovaj dinamični pristup pružit će priliku sudionicima da istražuju različite europske krajolike, potičući međukulturni dijalog i razmjenu, te je namjerno osmišljen za uključivanje lokalnih zajednica u svakom gradu domaćinu.

To odražava cilj razvoja prostora koji ne služi samo kao okupljanje stručnjaka i profesionalaca, već i kao platforma za zajednice da preuzmu aktivnu ulogu u oživljavanju diskursa o važnosti novinarstva kao psa čuvara demokracije. Uključivanjem lokalnog stanovništva nastojimo stvoriti osjećaj vlasništva i zajedničke odgovornosti.

Direktorica EFJ-a Renate Schroeder bit će članica Izvršnog odbora festivala, a glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutierrez član Selekcijske komisije. Više o konzorciju pročitajte OVDJE.

Foto: EFJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!