Snimatelj Yevheniy Sakun ubijen u napadu na TV toranj

Yevheniy Sakun , snimatelj LIVE TV-a  ubijen je s još četiri osobe 1. ožujka 2022. poslijepodne tijekom raketnog napada  na TV toranj  u Kijevu. 

Europska federacija novinara (EFJ) izrazila je sućut obitelji i kolegama.

Prilikom identifikacije tijela Nacionalna policija identificirala je Sakunlosta zbog njegove press kartice LIVE TV. Kasnije tijekom dana, Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU) osobno je kontaktirala rukovodstvo TV kanala LIVE koje je potvrdilo smrt njihovog snimatelja Jevhenija Sakuna.

LIVE TV  cjelodnevnim programom prati borbu Ukrajine protiv ruske agresije. TV voditelji, novinari i snimatelji ekipe LIVE TV uključeni su u pripremanje zajedničkog nacionalnog informativnog sadržaja koji ima za cilj informiranje i zaštitu ukrajinskih građana.

Predsjednik NUJU-a Sergij Tomilenko izjavio je: “Danas radimo u novim uvjetima, bombardira se cijela zemlja, a cijela Ukrajina je pod prijetnjom otvorene neprijateljske okupacije od strane Rusije. Danas smo svi žrtve rata. Ako su se prije tjedan dana ratnim izvjestiteljima smatrali samo kolege koji su radili u 2 regije – Donjeckoj i Luganskoj regiji, sada govorimo o kolegama iz sve 24 regije Ukrajine. Osuđujemo aktivnosti ruskih medija koji prikrivaju i opravdavaju rat protiv Ukrajine i namjerno obmanjuju ruske građane. Šute o raširenoj smrti ruskih vojnika u Ukrajini, koji su prijetnjama i manipulacijama natjerani na smrt. Novinarstvo nije propaganda! Unatoč opasnosti, hrabri ljudi, vojska i novinari brane Ukrajinu. Zajedno približavamo pobjedu i mir!
Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez rekao je: “Ruski osvajač nije uspio srušiti TV toranj u Kijevu, ali je ruski projektil ubio pet osoba, uključujući novinara, koji je radio svoj posao. Izražavamo sućut njegovoj obitelji i obiteljima svih žrtava.Ruski ratni zločini su u porastu i pozivamo međunarodnu pravdu da istraži i procesuira odgovorne.”
Izvor EFJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!