Informacije za novinare koji idu u Ukrajinu i o organizaciji pomoći izbjeglicama

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) je u nekoliko navrata iskazao podršku kolegicama i kolegama koji izvještavaju iz Ukrajine, partnerskim organizacijama Nezavisnom sindikatu medija Ukrajine (IMTUU) i Nacionalnom udruženju novinara Ukrajine (NUJU) u Ukrajini s kojima smo u redovitoj komunikaciji i svim stanovnicima Ukrajine koji su pod udarom ruskog napada.

Za novinare i novinarke domaćih redakcija koji izvještavaju iz Ukrajine podijelili smo upute Međunarodne i Europske federacije novinara koje možete pogledati na ovom linku.

Međunarodna federacija novinara objavila je  telefonsku liniju i osnivanje povjerenstva za podršku novinarima.

SNH sudjeluje u široj organizaciji prikupljanja zaštitnih sredstava poput pancirki i zaštitnih kaciga za novinare na terenu te stojimo na raspolaganju i za taj oblik pomoći.

Za dodatne informacije možete nam se obratiti na sinoh@hnd.hr i na brojeve telefona +385 1 48 26 104; 48 26 947. Molimo koristite e-mail adresu kako biste nas kontaktirali jer će to olakšati da ga proslijedimo odgovornoj osobi.

SNH u svakom trenutku bit će na raspolaganju kolegicama i kolegama iz Ukrajine koji su u izbjeglištvu u našoj zemlji da pomognu u potrazi sa smještajem, s podnošenjem zahtjeva za potrebne dokumente, podsjećamo da je zahtjev za azil način da se brzo i stručno razjasni i osigura status prebivališta, dodjele smještaja, zdravstvenog osiguranja i liječenja te sredstava za život za pogođene i njihovu rodbinu. Važno je naglasiti da se svi koji stižu u Hrvatsku moraju prijaviti državnim nadležnim institucijama odmah nakon dolaska, na granici ili kada stignu u mjesto. Svatko tko se pri ulasku prijavi kao tražitelj azila treba se obratiti graničnim tijelima.

SNH povezan je s organizacijama i grupama koje pokušavaju organizirati pomoć i prihvat izbjeglica, stojimo na raspolaganju za svaki oblik pomoći.

Podržali smo zajedničku izjavu solidarnosti koju su potpisale brojne europske i svjetske novinarske, sindikalne i civilne organizacije. U cijelosti je možete pogledati ovdje.

Ako se želite aktivno uključiti u naše aktivnosti, pripremu prihvata izbjeglica, koordinaciju pomoći, suradnju s kolegicama i kolegama na terenu javite se na sinoh@hnd.hr ili maja.severica@gmail.com

Solidarno s Ukrajinom,

Za SNH:

Maja Sever, predsjednica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!