SNH i HND Vladi: Omogućite novinarima pristup!

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND)  krajnje su zabrinuti zbog najave potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da će zbog jučerašnjeg tragičnog događaja pred zgradom Vlade RH u Zagrebu u kojem je ranjen policajac biti uvedene stožere mjere osiguranja na Trgu sv. Marka, a koje podrazumijevaju i onemogućavanje pristupa novinarkama i novinarima, odnosno nesmetanog obavljanja njihova posla.

Ne umanjujući potrebu boljeg osiguranja građana, institucija i ljudi koji u njima rade, upozoravamo na važnost dostupnosti informacija o radu Vlade RH, Hrvatskog sabora i ministarstava te smatramo kako sprječavanje novinara da postavljaju pitanja koja su u interesu javnosti može imati štetne posljedice za razvoj demokratskog društva. Stoga pozivamo Vladu da ne zatvara institucije još više i ne ugrožava slobodu medija te da uvođenjem redovitih press-konferencija novinarima omogući normalan rad.

HND i SNH već godinama ponavljaju kako rad Vlade nije transparentan. Osim što njezini predstavnici ne održavaju redovite konferencije za novinare, materijali sa sjednica Vlade šalju se u zadnji tren pa je jedina mogućnost premijeru i ministrima postavljati pitanja jedanput na tjedan prije Vladine sjednice, i to na cesti ispred Banskih dvora. A takav je tretman novinara, snimatelja, fotoreportera i tehničara krajnje neprimjeren, pa i ponižavajući.

Podsjećamo kako je redovite konferencije za novinare ukinula vlada premijera Ive Sanadera, a istu su praksu, na žalost, nastavile i sve vlade nakon nje.

Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!