SNH i HND: Od Vlade Republike Hrvatske više ne očekujemo nego zahtijevamo mjere za novinare

Daniel Kasap

“Krizu sam osjetila odmah jer mi frelanceri posao dogovaramo mjesec za mjesec, pogotovo na HRT-u s kojim surađujem. Svi freelanceri i kulturni radnici možemo izdržati još dva, tri mjeseca. Ministarstvo kulture nije napravilo ništa da riješi našu poziciju i ne postoji nikakva ideja da se nama pomogne i da krenemo raditi. Mislim da je ključ u tome da svi radimo, a ne sjedimo kod kuće. Samostalni umjetnici sada dobiju 1600 kuna pomoći. Od toga ne možemo preživjeti”, ispričala je novinarka, scenaristica i redateljica Danijela Stanojević koja je usred pandemije koronavirusa ostala bez primanja.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever podsjetila je da su novinarke i novinari nastavili raditi svoj posao i u jeku pandemije koronavirusa kako bi javnost dobila točne i pravodobne informacije. “Informacija u ovim trenucima spašava živote i zato smo nastavili raditi, a novinarke i novinari su opravdali važnost uloge novinarstva u društvu”, kaže Sever.

Daniel Kasap

“Naš sektor je bio prvi na udaru, a poslodavci su odmah počeli s mjerama štednje, otpuštanjem honoraraca, otkazivanjem ugovora freelancerima, smanjenjem plaća  ljudima koji svakodnevno ugrožavaju svoje zdravlje. Nekoliko smo puta upozoravali i molili da se zaštiti novinarski sektor, ne samo izdavači, nego novinari jer poslodavci već desetljećima pribjegavaju honorarnoj suradnji s novinarima i drugim medijskim djelatnicima jer im je tako najlakše otpustiti ljude”, istaknula je Sever.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je da je HND kao strukovna organizacija iznimno zabrinut zbog ovog novog udara na novinarstvo i novinarke i novinare u Hrvatskoj, a još više zbog činjenice da Vlada i resorna ministrica očito ne mare.

“I dok Europska komisija, Vijeće Europe kojim predsjeda bivša ministrica iz Vlade Andreja Plenkovića, Europska federacija novinara i druge strukovne organizacije upozoravaju na važnost očuvanja novinarstva kao osigurača da društva ne skliznu iz demokracije u autokraciju ili diktaturu naša Vlada svojim nečinjenjem kao da priželjkuje da i ovo malo novinarstva što je ostalo nestane.

Dva mjeseca hrvatska Vlada nije napravila ništa za novinare, a posebno je zabrinjavajuća situacija u lokalnim medijima jer ljudi ostaju bez posla i njihova egzistencija kao i egzistencija njihovih obitelji je ozbiljno ugrožena”, upozorio je Zovko.

Sever je podsjetila da su SNH i HND već predložili hitne konkretne mjere pomoći novinarstvu. “One su konkretne i brzo provodljive, te ne bi previše opteretile proračun jer su novinari krizom iz 2008. desetkovani i nije nas puno ostalo.”

Foto: Daniel Kasap

“Prema anketi SNH i HND-a u manje od mjesec dana ove krize, čak 28 posto slobodnih novinara, freelancera i honorarnih suradnika ostalo je bez ikakvog angažmana u hrvatskim medijima, 26 % ih je izgubilo većinu angažmana, a kod njih 16 % se angažman prepolovio”, ističe Sever.

“Mjere koje je donijela Vlada i na koje nas iz Ministarstva kulture upućuju su mjere za pomoć poduzetnicima, dok slobodni novinari i honoraci nisu pokriveni,a mnoge lokalne medijske kuće čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave nemaju pravo na mjere HZZ-a jer koriste javno financiranje.

Kako se borimo za sportaše ili da restorani mogu na stolu ispred staviti vrećicu tako se borimo i za kolegicu Danijelu i za snimatelja ovog prijenosa i novinarku i za sve kolegice i kolege koji su se našli u teškoj situaciji”, poručila je Sever.

“Od Vlade više ne očekujemo nego zahtijevamo da u što kraćem roku osmisle i uvedu mjere za novinare jer će u protivnom posljedice biti katastrofalne”, upozorio je Zovko.

Predsjednik HND-a na kraju konferencije iznio je jednu informaciju koja ulijeva nadu. HND i SNH pozvani su u četvrtak na sastanak s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek. O rezultatima sastanka odmah ćemo vas izvijestiti.

Videozapis virtualne pressice pogledajte OVDJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!