SNH i HND na terenu s predstavnicima gradova o financiranju lokalnih medija

U sklopu projekta Modeli financiranja lokalnih medija uz podršku Active citizent fund nastavljamo naše napore za jačanje neovisnosti rada lokanih medija. Planiramo izraditi modele kriterija dodjeljivanja javnih sredstava na lokalnoj razini. Suradnja s jedinicama lokalne samouprava važan su dio ovog procesa. Kako bismo s našim medijskim stručnjacima imali što bolji uvid u situaciju na terenu u sklopu projekta provest ćemo istraživanje, ali i razgovarati s predstavnicima jedinica lokalnih samouprava o postojećim modelima i mogućim promjenama.

Predstavnici Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva u sklopu projekta razgovarat će s brojnim predstavnicima jedinica lokalne samouprave kako bi saznali njihova razmišljanja o problemima u financiranju lokalnih medija te kako bi saznali postoji li politička volja da se sustav financiranja medija poboljša i okrene kvalitetnom novinarstvu.

SNH/HND tim u prostorijama gradske uprave Splita sastao se s predstavnicima stručnih tijela gradske uprave na čelu s Vladinom povjerenicom za Grad Split Mirnom Vežom.  Predstavnici Grada Splita smatraju da je sustav loš za obje strane i aklumulira loše odnose u svakodnevnom radu. Predstavnici radnih tijela Grada Splita pozdravljaju inicijativu da se redefinira sustav financiranja lokalnih medija i uspostave profesionalni kriteriji za natječaj koji će provoditi neovisno povjerenstvo stručnjaka. Naravno, odluka u Gradu Splitu ovisi o rezultatima izvanrednih izbora i političkoj volji stranke koja će biti na vlasti u gradu, ali do tada nastavljamo profesionalnu suradnju i predstavnici stručnih tijela Grada Splita surađivat će u projektu “Modeli financiranja lokalnih medija”.

U Makarskoj su gradonačelnik Zoran Paunović i njegove suradnice izvijestile o trenutnoj situaciji s financiranjem lokalnih medija te su iskazali želju da se taj sustav promjeni i unaprijedi. Namjera ovog projekta je u suradnji s medijskim stručnjacima izraditi jasne modele financiranja lokalnih medija koji će imati profesionalne kriterije, jasno propisana pravila natječaja, neovisno povjerenstvo koje će provoditi natječaj, ali i evaluirati rezultate, te cijeli postupak učiniti transparentim. Predstavnici Grada Makarske spremni su sudjelovati i implementirati prijedloge medijskih stručnjaka i SNH/HND tima.

U Šibeniku je gradonačelnik Željko Burić izaslanstvo SNH/HND izvijestio o trenutnim aktivnostima grada, uz naglasak da je suradnja s lokalnim medijima korektna. Grad Šibenik javna sredstva dodjeljuje putem natječaja, ali spremni su razgovarati i surađivati na poboljšanju tog sustava. Dogovoreno je da će naše organizacije predstaviti modele financiranja lokalnih medija, te da ćemo nastaviti dogovarati implementaciju profesionalnih kriterija u suradnji s neovisnim medijskim stručnjacima.

U izaslanstvu Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva bili su Iva Borković, Ema Tarabocia-Veršić, Maja Sever i Hrvoje Zovko. Projekt “Modeli financiranja lokalnih medija” provodi se uz podršku Active citizent fund.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!