Skandalozni i sramotni otkazi u Glasu Istre

Izvor: HINA

Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo u utorak su ocijenili skandaloznim i sramotnim ponašanje uprave Glasa Istre koja je dala izvanredne otkaze novinarima koji su upozorili na, kako navode, neprofesionalnu uređivačku politiku tih novina u korist IDS-a.
“Časni novinari i novinarke koji su se pobunili usred predizborne kampanje koje je provodilo uredništvo Glasa Istre skrenuli su pozornost na poštivanje novinarske etike i pravila, nakon toga bili su izvrgnuti najgoroj difamaciji na naslovnici vlastitih novina te je uslijedila osveta”, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.
Izvanredni otkazi uručeni su Zoranu Angeleskom, Danijeli Bašić Palković i Borki Petrović, dok Chiara Bilić nije dobila otkaz jer je na porodiljnom dopustu, a sve zbog njihova istupa i pisma krajem svibnja u kojem su upozorili da je apsolutno neprihvatljivo kako glavni urednik Robert Frank dirigira praćenje kampanje u korist IDS-a, podsjetili su u HND-u.
“Ovo je ne samo problem naše novinarske struke, ovo je prvorazredni politički problem koji se događa u Hrvatskoj i Istra nije tako otvorena regija kako se neki diče kada je u pitanju novinarstvo”, kazao je Zovko.
Dodao je i kako HND i SNH pružaju potporu novinarima Glasa Istre te će obavijestiti sve domaće i inozemne institucije o ovoj “odmazdi bez presedana” za koju uprava, uredništvo i glavni urednik Glasa Istre moraju snositi odgovornost za, kako je ocijenio, “sjevernokorejski model” rješavanja problema.
“Gospodo, ovaj ćete rat izgubiti, započeli ste ga, ali sami ste sebi potpisali presudu”, kazao je Zovko.
Predsjednica SNH Maja Sever naglasila je kako je slučaj Glasa Istre ogledni primjer zbog kojeg se postavlja pitanje “hoćemo li svi pristati zatvoriti oči, uši i usta” te “staviti bijeli papir ispred glave i šutjeti” i praviti se da se ništa ne događa.
“Ovi ljudi, kao i svi drugi građani, imaju pravo ukazati na problem. Oni su to napravili i dobili su izvanredni otkaz. Ja ne želim šutjeti, vi ne želite šutjeti”, kazala je Sever.
Dodala je i da su u Glasu Istre dosad otkaze dobivali i sindikalni povjerenici koje štiti zakon, a sada i oni koji ukazuju na nepravilnost.
Novinarka Glasa Istre Danijela Bašić Palković u kratkim crtama prenijela je objašnjenje izvanrednog otkaza koji je, kako je istaknula, primila u ponedjeljak, gdje se navodi “da je politički aktivist i promovira određene političke opcije” što je, kako je kazala, apsolutna neistina.
“Način i razlog zbog kojeg smo istupili bila je činjenica da su se tijekom cijele kampanje za lokalne izbore radilo u korist jedne stranke – IDS-a”, kazala je Bašić Palković.
Dodala je kako glavni urednik Robert Frank “podmeće vijesti novinarima” te da su se od toga novinari svojim istupom htjeli ograditi. Naglasila je i kako nije istina da prije svog istupa nisu kontaktirale upravu Glasa Istre te da su prije toga tražili sastanak o tome problemu.
Novinarke Borka Perković i Chiara Bilić demantirale su kako nisu Upravu obavjestile o, kako su ocjenjivali, neprimjerenoj uređivačkoj politici  te da je Uprava o tome šutjela i do danas se nije očitovala.
Novinar Zoran Angeleski upozorio je na česte sastanke glavnog urednika Glasa Istre s čelnicima IDS-a u posljednje vrijeme i uoči izbora navodeći da se “tu krije i uzrok” problemima.
“Te dvije stranke, s posebnim naglaskom na IDS, uzrok su otkaza i petnaestogodišnjeg ubijanja i silovanja novinarstva u Istri. Ovo je epilog”, kazao je Angeleski ocijenivši posljednje poteze “samoubilačkim činom” vlasnika Glasa Istre pozvavši ga da napokon pokaže svoje pravo lice.
O vlasništvu Glasa Istre u svojem se pismu – izjavi potpore novinarima  Glasa Istre osvrnuo i potpredsjednik HND-a Branko Mijić.
“Otkaze daje vlasnik, a vlasnik Novog lista i Glasa Istre je isti slovački fond J&T, odnosno njihova firma JOJ Media. Kako su oni došli do vlasništva, pisali su neki mediji, ali o sastanku na kojem je bio i tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko”, istaknuo je Mijić.
S druge strane, glavni urednik Glasa Istre o navodima novinara dosad se oglasio u svojoj kolumni gdje ih je, između ostaloga, optužio da su “prešli granicu između, s jedne strane, novinarstva i, s druge strane, bavljenja politikom”.
Također je ustvrdio da su krenuli u “osvetnički boj” s ciljem destabilizacije Glasa Istre “tako što će sebe prikazati žrtvama cenzure, pritisaka i tko zna čega još ne” zaključujući da im je “desant  propao”.
Prije konferencije za novinare HND-a i SNH i SDP Istarske županije osudio je otkaze novinarima Glasa Istre navodeći kako će “ štititi slobodno i neovisno novinarstvo te da će se boriti protiv svih oblika manipulacije i lažnih vijesti” te su pozvali Upravu Glasa Istre da povuče otkaze novinarima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!