Sjećanje na Daphne

Glavni tajnik Europske federacije novinara (EFJ), kao i predstavnici  Europskog centra za slobodu tiska i medija (ECPMF), ČLANAK 19 , Odbora za zaštitu novinara (CPJ) i Reporteri bez granica (RSF) posjetit će Maltu kako bi se susreli s članovima malteške vlade, predstavnicima civilnog društva, novinarima i drugim dionicima na godišnjicu ubojstva Daphne Caruana Galizie.

Misija se odvija četiri godine nakon atentata na Daphne Caruana Galizia , 16. listopada 2017. Unatoč skromnom napretku na nekim područjima, i dalje su krivci za brutalno ubojstvo nekažnjeni, nastavljaju se sistemski propusti koji i dalje guše slobode medija u Malti. Predstavnici novinarskih organizacija i ovoga će pute naglasiti potrebu za pravdom i odgovornošću za atentat na Caruanu Galiziu te ponoviti poziv na osnivanje Nezavisnog povjerenstva stručnjaka za provedbu preporuka javne istrage o njezinom ubojstvu. Caruana Galizia ubijena je u eksploziji autobombe dok je napuštala svoj dom 16. listopada 2017. To je ubojstvo šokiralo Europu i pokrenulo pitanja o vladavini prava u toj najmanjoj članici Europske unije. Caruana Galizia istraživala je moguću korupciju pri sklapanju ugovora kada je ubijena. Trojica muškaraca optužena za podmetanje i postavljanje bombe uhićena su u prosincu 2017. Jedan od njih izjasnio se krivim u sklopu nagodbe i osuđen je na 15-godišnju zatvorsku kaznu. Druga dvojica čekaju suđenje. Jedan od njih Melvin Theuma, koji je priznao da je bio posrednik u zavjeri, predao je dokaze te je dobio pomilovanje. On je rekao je da ga je za organizaciju ubojstva angažirao jedan od najbogatijih malteških poslovnih ljudi, Yorgen Fenech. Sudski tužitelji optužili su ga za ubojstvo antikorupcijske novinarke Daphne Caruane Galizije, Fenech je uhićen u studenom 2019. pod optužbom za sudioništvo u ubojstvu. Tijekom prikupljanja dokaza prije suđenja izjasnio se da nije kriv.

Uz sjećanje na Daphne Caruane Galiziju misija novinarskih organizacija usredotočiti će se  na novije napade na novinare i medijske djelatnike i stalnu zabrinutost za sigurnost novinara, kao i na potrebu za poboljšanjem zakonodavnih mjera za zaštitu novinara od strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP).

Planirani su sastanci  s premijerom Robertom Abelom i policijskim zapovjednicima i s članovima diplomatske zajednice i predstavnicimaEuropske komisije, te malteškim novinarima (uključujući Institut malteških novinara , IGM), i predstavnicima  civilnog društva. Posjetit će spomenik  Daphne Caruana Galizia u Valleti te sudjelovati na okupljanju u Bidniji i bdjenju na Trgu velike opsade 16. listopada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!