Sindikati poručili predsjednici EK: Imamo krizu socijalne pravde u EU

Sindikati udruženi u Europsku konfederaciju sindikata (ETUC) pozvali su predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da se pozabavi rastućim “hitnim stanjem socijalne pravde” u Europi prije njezina obraćanja o stanju Unije.

U pismu predsjednici Europske komisije, ETUC naglašava kako su radnici doživjeli pad kupovne moći u isto vrijeme dok su korporativni profiti i dividende eksplodirali.

Isplate dioničarima porasle su za 10 posto u drugom kvartalu ove godine. To slijedi povećanje od 14 posto u 2022.

Nasuprot tome, prosječne su plaće prošle godine porasle za 4 posto u odnosu na 10-postotnu stopu inflacije potaknutu prvenstveno rastom dobiti poduzeća.

ETUC poziva predsjednicu von der Leyen da u svoje obraćanje uključi sljedeće obveze:

  • Podrška kolektivnom pregovaranju kao najbolji način za vraćanje ravnoteže između radnika i poslodavaca osiguravajući da samo tvrtke koje određuju plaće i uvjete u pregovorima sa sindikatima mogu dobiti javni novac – najmanje 1 milijarda eura iz EU fondova dana je tvrtkama koje su prekršile radnička prava tijekom posljednjeg desetljeća.
  • Povećajte ulaganja i osigurajte da se novac koristi u javnom interesu postavljanjem socijalnih uvjeta za korištenje fondova EU-a kao što je Industrijski plan Green Deal, poticanjem stvaranja kvalitetnih radnih mjesta, a ne samo većih dividendi – EU do sada nije uspio jednako zadovoljiti  socijalne uvjeti koji su primjerice propisani u Zakonu o smanjenju inflacije u SAD-u.
  • Odbaciti povratak na štednju izmjenom novih pravila gospodarskog upravljanja koja će stupiti na snagu u siječnju kako bi se osiguralo da dopuštaju ulaganja u javne usluge, stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i pravedan prijelaz na zeleno gospodarstvo – trenutna pravila zahtijevaju od država članica rezove od 45 milijardi i to samo u  sljedećoj godini.

Pišući predsjednici von der Leyen, glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch rekla je:

„ETUC vjeruje da je vrijeme da se krene prema ponovno uravnoteženom europskom gospodarstvu koje ljude i planet stavlja na prvo mjesto. Napadi na sindikate moraju prestati.

Status quo ne funkcionira, potrebne su promjene. Radnici ne dobivaju pošten dogovor, ne dobivaju svoj pošteni udio, umjesto toga suočeni su s krizom troškova života i pozivima na ograničenje plaća, dok je pohlepna inflacija uzrokovana profitom izvršnih direktora i korporacija.

Ovo je stvorilo krizu socijalne pravde u Europi.

Nema vremena za gubljenje, Europska unija i dalje pati od društvenih i gospodarskih rana zadobijenih prije desetljeće i pol. Potreban je snažan odgovor temeljen na europskom socijalnom modelu.

Pozivamo da govor o stanju Unije prepozna hitnost da se osiguraju ulaganja u mogućnosti i kvalitetna radna mjesta, poboljšani radni i životni uvjeti, veće plaće i visokokvalitetne javne usluge te podrška kolektivnom pregovaranju kako bi se postavili pravedniji temelji za naše gospodarstvo i društva.

“Ovo je od iznimne važnosti za obranu i jačanje demokracije s obzirom na europske izbore.”

Foto: EU, Christophe Licoppe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!