Sindikati na belgijskoj televiziji prekinuli program u znak podrške Palestini

Uoči početka drugog polufinala Eurosonga, na kojoj su među ostalima nastupili Izrael, ali i Belgija, posebna poruka se pojavila na ekranu belgijskog javnog servisa VRT-a.

– Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenja ljudskih prava koja čini država Izrael. Izrael krši slobodu medija. Na trenutak zaustavljamo emitiranje. #primirjesada, #stopgenocidu, stajalo je u poruci.

Kako Jutarnji list prenosi pisanje De Standaarda, glasnogovornica VRT-a ustvrdila je da su na javnoj televiziji bili svjesni sindikalne akcije.

– Sindikati imaju pravo nešto poduzeti. Primili smo to na znanje, ali nećemo na to reagirati, rekla je Yasmine Van der Borght.

Više tisuća ljudi mirno je jučer prodefiliralo ulicama švedskog Malmoa u znak prosvjeda protiv sudjelovanja Izraela na Euroviziji, nekoliko sati prije nastupa 20-godišnje pjevačice Eden Golan s pjesmom “Hurricane” u drugom polufinalu.

Sudjelovanje Izraela na natjecanju za pjesmu Eurovizije, čije se finale održava u subotu, našlo se na udaru brojnih kritika zbog rata između Izraela i Hamasa u Gazi, te je potpisano više peticija za isključenje Izraela.

Akcija kolegica i kolega s belgijske javne radiotelevizije dokaz je da sindikati, posebice oni u medijima, itekako imaju važnu ulogu i odgovornost u borbi za pravedan svijet i to ne samo u dijelu radničkih, nego i ljudskih prava!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!