Sastanak oko isplate plaća u Glasu Slavonije

Imajući u vidu da radnicima Glasa Slavonije plaća već neko vrijeme uzastopno kasni, a posljednjih nekoliko dospjelih plaća još nije isplaćeno, predstavnici Sindikata grafičara i medija, uz supotpis Sindikata novinara Hrvatske, uputili su dopis poslodavcu u kojem su ga upozorili na njegove dužnosti vezano za prava radnika. Upozorili su ga da isplata plaće ima prednost pred svim drugim plaćanjima te na njegovu dužnost podnošenja zahtjeva Financijskoj agenciji zahtjeva za prisilnu naplatu kako bi radnici ostvarili pravo barem na isplatu minimalne plaće.

Nastavno na navedeni dopis, predstavnik poslodavca je pozvao predstavnike oba sindikata na sastanak. Na sastanku koji se održao 27. ožujka 2022. godine u Osijeku sudjelovali su predstavnici Sindikata grafičara i medija i predstavnik Sindikata novinara Hrvatske. Poslodavac je izložio stanje firme te rekao da je odjel tiska praktički ugašen, barem za neko dogledno vrijeme. Prema njegovim riječima, upravo je navedeni odjel uzrokovao velike troškove, vezano uz sirovine i režije, uz malu produktivnost i proizvodnju, pa sada očekuje stabilizaciju u poslovanju ostatka poduzeća. Neposredno prije sastanka posodavac je isplatio je preostali dio plaće za listopad i plaću za  studeni 2022., kao i prigodnu nagradu radnicima za Uskrs. Poslodavac je na sastanku čvrsto najavio isplatiti plaće za prosinac 2022., siječanj i veljaču 2023. do kraja prvog tjedna u travnju 2023., a plaću za ožujak koja će u međuvremenu dospjeti za isplatu najavio je isplatiti do kraja travnja 2023. Nakon toga planira održavati kontinuitet redovnih isplata plaća.

Predstavnici sindikata su još jednom upozorili na posljedice neisplate plaća i da plaće moraju biti isplaćene prije svih drugih davanja. Podsjetili su ga kako već dugo vremena traje materijalna nesigurnost i da je poslodavac već jednom rekao kako će poslovanje dovesti u red i plaće isplaćivati sukladno zakonskim rokovima. Upozorili su ga i na mogućnost stečaja ukoliko se nastavi ovakvo poslovanje.

Predstavnici sindikata će u komunikaciji s radnicima pratiti sva zbivanja u firmi, posebice je li poslodavac postupio sukladno rečenom i isplatio sve dospjele plaće, te sukladno tome poduzeti daljnja postupanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!


Deprecated: Funkcija the_block_template_skip_link je zastarjela od inačice 6.4.0! Umjesto toga upotrijebite wp_enqueue_block_template_skip_link(). in /home/snhhr/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031