Razvodnjavanje EMFA-e je katastrofa za slobodu medija u Europi

Europska federacija novinara (EFJ) nedavno je, zajedno s novinarima, organizacijama civilnog društva, sindikatima i skupinama za digitalna prava, pisala Sabine Verheyen, predsjednici Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta (CULT). U pismu se izražava zabrinutost oko nekoliko izmjena u izvješću CULT-a o Europskom aktu o slobodi medija (EMFA).

Sindikat novinara Hrvatske dijeli zabrinutost EFJ-a i partnera. Zbog toga je predsjednica sindikata Maja Sever također uputila pismo hrvatskim članovima tog odbora Predragu Fredu Matiću i Željani Zovko.

Pismo prenosimo u cijelosti u nadi da se važan akt za slobodu medija neće razvodniti dok prolazi kroz europske institucije.

Poštovani Predrag Fred Matić/Željana Zovko

Zahvaljujem izvjestiteljici Sabine Verheyen na pravodobnoj izradi i cijenim nekoliko izmjena u izvješću, poput jačanja neovisnosti Europskog odbora za medijske usluge.

Međutim, zajedno s brojnim kolegicama i kolegama, vrlo sam zabrinuta zbog mnogih promjena koje razvodnjavaju prijedlog i harmonizacijske napore koje EMFA pokreće. Štoviše, uklanjanje izričitog spominjanja i jamstva uređivačke neovisnosti novinara i urednika u cijelom prijedlogu, te promjena testa medijskog pluralizma s obveznog na izborni u nacionalnim pravilima izaziva zabrinutost u vezi s kapacitetom EMFA-e da na odgovarajući način zaštiti medijski pluralizam i medijske slobode u EU.

Kao glavne kritične točke izdvajam:

Uklanjanje gotovo svih pozivanja na uredničku neovisnost u prijedlogu i umetanje prava vlasnika medija da preuzmu vodeću uredničku ulogu (čl. 6.2.);

Uvrštavanje vrlo velikih internetskih platformi (VLOP) u procjenu pluraliteta medija i zamjena obvezne prirode za dobrovoljnu (čl. 21.);

Neuspjeh u jačanju pravila o transparentnosti vlasništva nad medijima (čl. 6.1).

Urednička neovisnost ključni je stup slobode medija koji pomaže jamčiti integritet novinarstva kojim se mediji bave i zaštitu od neprimjerenog utjecaja stečenih interesa političkih ili poslovnih skupina. Posljednji skandal oko Mathiasa Döpfnera, izvršnog direktora Axel Springera, koji se nastoji miješati u uređivačku politiku najvećih njemačkih novina, naglašava ranjivost naših medija na interese i nužnost održavanja zaštite uređivačke neovisnosti diljem Europe.

Uvrštavanje vrlo velikih internetskih platformi u test pluralizma medija prema članku 21. također bi trebalo ukloniti jer prejudicira metodologiju koju treba razviti za zaštitu pluralizma novinskih medija u Europi. Pluralnost informativnih medija ne može se promatrati izolirano, a VLOP-ovi, kao i drugi akteri, kao što su oglašivačke tvrtke, imaju značajan utjecaj na medijsku ekonomiju i to je već prepoznato u Zakonu o digitalnim tržištima (Uredba 2022/1925). Međutim, preuranjeno je umetanje VLOP-ova u EMFA koji je primarno usmjeren na test javnog interesa za informativne medije i veže ruke stručnjacima koji su zaduženi za razvoj testa medijskog pluraliteta.

Ljubazno vas podsjećam da bi se obveze transparentnosti vlasništva nad medijima u skladu s člankom 6.1 trebale ojačati budući da samo putem jasnih javno dostupnih i provjerljivih informacija javnost može donositi informirane odluke o integritetu medija. To je također zahtjev u nedavno objavljenom neovisnom istraživanju za Odbor CULT o EMFA-i. Samo tako ćemo postići smislenu transparentnost.

Koristim ovu priliku da vas podsjetim kako su EFJ i partneri vrlo jasno istaknuli da su zaštita novinara i njihovih izvora (članak 4.) predviđeni u nacrtu Komisije nedovoljne za učinkovitu zaštitu novinara od nedopuštenog uplitanja, nadzora i ne osiguravaju kvalitetnu zaštitu novinarskih izvora i komunikacija. Predložene odredbe zapravo su korak unatrag jer ne odgovaraju zaštiti kako je predviđeno člankom 10. Europske konvencije o ljudskim pravima i povezanom sudskom praksom.

U trenutačni kompromisni tekst, o kojem se raspravlja u Europskom vijeću, potrebno je ugraditi više ambicija kako bi se ostvarile namjeravane prednosti članka 4. Stoga EFJ i partneri pozivaju Vijeće da ojača prijedlog EMFA-e u skladu sa zajedničkim prijedlozima izmjena.

Pozivam vas kao članove CULT-a, odbora koji je bio pouzdan i glasan borac za medijske slobode diljem Europske unije, da se držite svojih načela i pomognete poboljšati ovaj akt kao propis koji je prijeko potreban Europskoj uniji i šire.

S poštovanjem,

Maja Sever
predsjednica Sinidikata novinara Hrvatske i Europske federacije novinara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Imate problem ili nedoumicu? Tražite savjet ili bi htjeli nešto predložiti? Slobodno nam se javite!